Литургията на Бъдни вечер във Витлеем ще бъде без присъствие на богомолци

Църквата Света Екатерина във Витлеем

Литургията за Рождество Христово във Витлеем на Западния бряг, на който по традиция присъстват стотици палестински и чуждестранни богомолци, тази година ще бъде отслужена при закрити врата заради ограниченията, свързани с коронавируса, обяви палестинският президент Махмуд Абас, предаде Франс прес.

По традиция месата в полунощ на Бъдни вечер се отслужва в църквата Света Екатерина, която е до базиликата на Рождество Христово, издигната на мястото, където според вярванията се е родил Исус Христос.

Сега на литургията ще присъстват само духовни лица. Тя ще бъде излъчвана по телевизия "Палестина Ти Ви", която се гледа в целия свят.

В началото на седмицата Палестинската автономия въведе повторна карантина в някои райони на Западния бряг и удължи вечерния час с цел борба с разпространението на заразата.

На 5 декември светлините на голямото коледно дърво във Витлеем бяха запалени в центъра на града, без присъствието на публика на събитието.

Палестинското министерство на здравеопазването обяви, че на Западния бряг има 78 000 случая на зараза от началото на пандемията и около 740 починали.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?