Литва и Полша не приемат сближаване между ЕС и Русия

Литва и Полша не приемат сближаване между ЕС и Русия

Литва и Полша изразиха безпокойство във връзка с признаците за сближаване между ЕС и Москва, съобщи Франс прес.

Тази тревога е изразена в съвместно писмо на литовския и полския външен министър, Линас Линкевичус и Витолд Вашчиковски, адресирано до европейския дипломат номер едно Федерика Могерини и до европейската комисарка по търговията Сесилия Малмстрьом.
Линкевичус и Вашчиковски посочват, че са изненадани и обезпокоени от наскорошните "окуражителни знаци", които според тях ЕС е отправил към Москва в областта на търговията.

Писмото отразява безпокойството в Източна Европа, че Западът може да смекчи натиска върху Кремъл по въпроса за Украйна и да се опита да поднови диалога по търговските въпроси с Москва в замяна на помощта на Русия в Сирия, отбелязва Франс прес.

Двамата министри визират неотдавнашните призиви на някои европейски лидери за по-тясно работа между ЕС и Евразийския икономически съюз, зад чието създаване стои Русия.
Според двамата външни министри отправянето на оптимистични и насърчаващи знаци към Москва рискува да подкопае преговорите с Русия, чиято чел е да се преодолее противопоставянето на Русия на споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна. Според външните министри на Литва и на Полша установяването на по-тесни икономически връзки с Москва трябва да се придружава от условия, касаещи Украйна. В тези условия трябва да бъде включено и искане за спазване на споразуменията от Минск за уреждане на украинската криза, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и отмяната от страна на Русия на търговските ограничения спрямо ЕС.

Неотдавна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи по-тясно сътрудничество между ЕС и Евразийския икономически съюз, ръководен от Москва.

Очаква се Европейският съюз да удължи тази седмица с 6 месеца санкциите срещу Русия, въведени през 2014 г. заради действията ѝ в Украйна. Наказателните мерки са насочени срещу банковия сектор, петролната промишленост и военната индустрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?