Литва издигна цял град, в който армията й да се учи на партизанска война в градска среда

Литва издигна цял град, в който армията й да се учи на партизанска война в градска среда

Литва вече си има цял изкуствен град, в който армията ѝ ще се упражнява във водене на партизанска война в градски условия, съобщи Франс прес.

На открития във вторник военен полигон, простиращ се на 15 хектара площ, има училище, стадион, търговски център, 26 двуетажни сгради, църква и полицейски участък. Цената на проекта е пет милиона евро.

"В тези условия нашите войски ще се обучават как да бранят по-добре страната ни и да откажат врага", каза пред журналисти литовският министър на националната отбрана Юозас Олекас.

На входа на града е забита табела с надпис "Вилнюс", както се казва и столицата на балтийската страна, член на ЕС и НАТО, с население от 3 милиона души.

Литва увеличава значително бюджета си за отбрана след анексията на Кримския полуостров от Русия през 2014 година. Следващата година бюджетът ще възлиза на 725 милиона евро или 1,79 процента от брутния вътрешен продукт.

Разтревожена от продължаващия военен конфликт в Украйна, Литва въведе миналата година частична военна повинност.

На срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на юли НАТО реши да разположи четири многонационални батальона в балтийските държави и в Полша. Военната част в Литва ще бъде под командването на Германия.

Споделяне

Още от Европа