Литва изгони група руски журналисти от държавни медии

Литва изгони група руски журналисти от държавни медии

Литва реши да депортира група журналисти от руски държавни медии, защото били заплаха за националната ѝ сигурност, съобщиха ДПА и ТАСС.

Кореспонденти на руската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, част от която е популярният в страната тв канал "Россия-1", си навлякоха гнева на литовските власти, когато се опитаха да интервюират руски опозиционни политици на форум във Вилнюс. "Россия-1" излъчи видеорепортаж, в който се вижда как журналист иска да зададе въпроси, но е избутан от представители на силите за сигурност в хотела, където се провежда форума "Свободна Русия".

Сред участниците в него са бившият световен шампион по шах, сега виден руски опозиционер, Гари Каспаров, и една от солистките на протестната рок група "Пуси райът" Мария Альохина.

Според агенция Балтик нюз сървиз журналистите, включително кореспондентът на "Россия-1" Павел Зарубин, се опитали да влязат с измама в залата, където се провежда форумът.

Инцидентът бе коментиран в Москва в четвъртък от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея изгонването на групата от четирима руски журналисти от Литва е проява на тотална цензура и на потъпкване на всякакво инакомислие.

"Цялата им вина се състои в това, че те изпълняваха във Вилнюс своите професионални задължения", каза тя. Захарова изрази съжаление, че Европейският съюз демонстрира пълно безразличие към ставащото в тази негова страна членка. Според нея това е проява на двойни стандарти.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?