Литва изгони трима руски дипломати

Литва експулсирала на 20 февруари трима руски дипломати "за опит да повлияят върху приватизационния процес в страната и да получат по незаконен начин класифицирана информация от парламента за импийчмънта на президента Роналдас Паксас". Това заяви днес литовският външен министър Антанас Валионис, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Искам да потвърдя, че трима служители на руското посолство бяха експулсирани от Литва за дейност, несъвместима с дипломатическия им статут", каза Валионис на пресконференция.

"Съжалявам, че трябваше да предприемем тази стъпка и се надявам, че в бъдеще отношенията ни с Русия ще останат приятелски и конструктивни", допълни той.

В същото време Александър Яковенко от руското външно министерство съобщи пред РИА Новости, че двама сътрудници от посолството и един представител на руското търговско представителство в Литва действително е трябвало да отпътуват от страната "за дейност, която явно не съответства на техния статус".

Руската страна оценява това решение като неприятелски акт на Литва, подчерта официалният представител на външното министерство на Русия. "То свидетелства, че в Литва се активизират сили, които не ги устройва забелязващата се в последно време тенденция на постъпателно развитие на руско - литовските отношения", смята Яковенко.

При така стеклите се обстоятелства руската страна остава в правото си да предприеме адекватни ответни стъпки, каза той. Това означава, че в скоро време руските власти могат да експулсират няколко литовски дипломати, работещи в Москва, са пояснили дипломати пред Интерфакс.

Решението за експулсирането на дипломатите е прието на фона на скандала около президента Паксас, в който опозицията в Литва откри "руска следа" и продължава от 30 октомври миналата година. Тогава бяха публикувани материали на литовските спецслужби, които дадоха повод за подозрения, че президентът и някои него съветници са свързани с международна престъпна дейност, в това число и с руската мафия.

Бе създадена парламентарна комисия, която излезе със заключения, че Паксас е нарушил конституцията, във връзка с което литовският парламент реши да започне процедура по отстраняването му (импийчмънт).

Едно от главните действащи лица в скандала е руският бизнесмен Юрий Борисов, собственик на завода за ремонт на самолети Avia Baltika.

Борисов е бил основният финансов спонсор на Паксас в предизборната кампания. В края на миналата година той бе обявен за персона нон грата в Литва.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?