Литва купи норвежка система за ПРО, за да укрепи източния фланг на НАТО

Литва купи норвежка система за ПРО, за да укрепи източния фланг на НАТО
Литва подписа знаков договор за закупуването на норвежка система за противоракетна отбрана, за да запълни празнина на източния фланг на НАТО, съобщи Франс прес.
 
Защитната система със среден обсег NASAMS, разработена от норвежкия производител Kongsberg, е на стойност 110 млн. евро и ще е първият подобен щит в балтийските републики.
 
"Не е тайна, че все още има непокрити участъци в нашата въздушна защита. Това е нова страница в тази област”, каза министърът на отбраната Раймундас Кароблис.
 
Министърът посочи, че новата система ще влезе в пълна експлоатация до 3 години.
Литва и останалите балтийски републики Латвия и Естония засилиха отбраната си след като Москва анексира Кримсия полуостров през 2014, а проруски сили навлязоха в Източна Украйна.
 
Догодина трите републики с общо население от малко над 6 милн. души се очаква да бъдат сред едва осемте съюзници от НАТО, които ще покрият изискванията и да отделят 2% от БВП за отбрана.
 
Местни експерти казват, че сами балтийските сили не са в състояние да отблъснат пълномащабна атака на руски сили, но капацитетът им да удържат Москва, докато НАТО съумее да реагира за по-широк отговор, е решаващ.
 
"Тази нова система има много важен елемент на възпиране, което значи, че никой агресор няма да се чувства комфортно”, каза министър Кароблис.
 
По-рано тази година НАТО разположи около 1000 войници във всяка от трите балтийски държави и в Полша, а САЩ за пръв път временно изпратиха в Литва батарея от противовъздушни ракети с голям обсег "Пейтриът” по време на ученията там.
 
Москва отрича всякакви териториални амбиции и отдавна обвинява Вашингтон, че разпалва напрежение с военно укрепване в нейната съветска сфера на влияние. 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?