Литва прие аналог на закона Магнитски

Сергей Магнитски

Парламентът на Литва прие закон, аналогичен на американския закон Магнитски, въвеждащ ограничения върху влизането на чужденци в страната. Законът беше одобрен от всичките 91 депутати, съобщи пресслужбата на литовския Сейм, цитирана от осведомителните агенции.

Законът забранява за пет години влизането в Литва на лица, извършили в други страни тежки или особено тежки престъпления срещу личността, при които са били нарушени общоприети човешки права и свободи. Забраната важи също за лица, обвинени в корупционни престъпления или престъпления, свързани с пране на пари.

Литва е четвъртата държава след САЩ, Канада и Естония, приела подобен закон.

Законът носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който беше арестуван в Русия по обвинение, че е създал схема за избягване на данъци от британската фондация Хърмитидж Кепитъл мениджмънт. Това стана след като Магнитски беше обвинил в корупция редица руски чиновници. Той почина в следствения арест на затвора "Матроска тишина" през 2009 г.

 

Приетият впоследствие в САЩ закон предвиждаше санкции срещу редица руски длъжностни лица, носещи вина за смъртта на Магнитски. По-късно първоначалният вариант на закона претърпя промени и придоби глобално действие. Сега той вече е основание да се налагат санкции не само на граждани от Русия, но и на лица от други държави, обвинени в погазване на човешки права и корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?