Литва призова Сърбия да поддържа европейските позиции спрямо Русия

Вучич: Белград никога няма да забрави дружбата с Москва и няма да участва в евросанкциите срещу Русия

Литва призова Сърбия да поддържа европейските позиции спрямо Русия

Президентът на Литва Далия Грибаускайте призова президента на Сърбия Александър Вучич да се придържа към обща с ЕС позиция по отношение на Русия. Това съобщи литовският информационен портал Delfi, цитиран от агенция "Фокус".

Сърбия не подкрепя антируските санкции и ежегодно участва в провеждани на територията на Русия съвместни учения, казва литовският президент.

"Бъдещето на Сърбия в състава на ЕС зависи от нейните усилия и политическа определеност да върви в една посока с Европа. Макар и Сърбия да признава териториалната цялост на Украйна, тя не се присъедини към санкциите по отношение на Русия, участва в организирани от Русия военни учения", пише в официално заявление на литовското президентство.

Освен това Грибаускайте изрази надежда за "по-надеждна защита на чуждестранните инвестиции в Сърбия".

Според администрацията на президента в момента литовските компании са инвестирали в Сърбия повече от 15 милиона евро.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната му може напълно да разчита на руския президент Владимир Путин, защото той неведнъж е оказвал помощ в сложна ситуация, предаде "РИА Новости".

"Добре го познавам и го уважавам много. Той е много интелигентен човек. Знам, че Сърбия може да разчита на него. Три пъти наистина се нуждаех много от неговата помощ и трите пъти успях незабавно да се свържа с него по телефона", заяви Вучич.

Той допълни, че по време на срещите с Путин нито веднъж не е чул от него възражения относно желанието на Сърбия да влезе в ЕС.

"Разбира се, влизането в НАТО би било проблем за Русия, но подобен въпрос не е поставян, защото Сърбия иска да остане неутрална във военно отношение", допълни Вучич.

Според него Сърбия никога няма да забрави дружбата с Русия и няма да се присъедини към европейските санкции.

Споделяне

Още от Европа