Литва разби монопола на "Газпром" с първи договор за внос на втечнен газ от Норвегия

Литва разби монопола на "Газпром" с първи договор за внос на втечнен газ от Норвегия

Литва, която е 100% зависима от вноса на природен газ от руския монополист "Газпром", подписа на 21 август първия си петгодишен договор с норвежката компания "Статойл" (Statoil) за доставки на втечнен природен газ (LNG).

"За пръв път в историята на Литва ще имаме алтернативен източник на природен газ", каза министър-председателят Алгирдас Буткевичус на пресконференция след подписването на договора.

От 2015 г. Литва планира да купува от "Статойл" 540 куб.м. газ, който покрива около 20 на сто от годишното потребление на страната. Втечненият газ ще бъде доставян чрез плаващия терминал "Независимост". Цената е обвързана с котировките на британската газова борса NBP, а общата стойност на контракта се оценява на 1 млрд долара, съобщи литовската компания "Литгаз" ( Litgas).

По нейни данни цената е 346-384 долара за 1000 куб. метра, в сравнение с 359 долара, които Литва плаща за тръбопроводния газ от Русия.

До месец май Литва е плащала 465 долара за 1000 куб. метра руски газ, но "Газпром" се наложи да понижи цената под заплахата от международен арбитраж и началото на доставките от "Статойл", предаде Ройтерс.

Планираните количества на газовия внос от "Статойл" са сравнително малък обем за норвежката компания, която обаче се надява да нарасне търсенето в други балтийски страни като Естония, Финландия и Полша, които и преди кризата в Украйна търсеха възможност да започнат или да повишат вноса на втечен газ, за да намалят зависимостта си от Русия.

Съоръжението, което компанията "Klaipėdos Nafta" изгражда в Клайпеда за норвежкия втечен газ, трябва да започне работа в началото на декември.

Предстои да бъде изграден и друг по-голям терминал за втечнен газ, който ще бъде ползван не само от Литва, но и от съседните ѝ Латвия и Естония. Тристранното споразумение обаче се бави и тъй като големият терминал се очаква да заработи най-рано през 2020 г., Литва е решила да търси собствено решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?