Литва разчита САЩ да засилят военното си присъствие в балтийските страни

Далия Грибаускайте

Литва би желала да се засили американското военно присъствие в балтийските страни. Този въпрос ще е сред темите, по които президентите на трите балтийски държави ще преговарят с американския си колега Доналд Тръмп, заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте, цитирана от ТАСС.

"В общата декларация, която ще подпишем във Вашингтон, ще бъдат отново потвърдени безусловните ангажименти в сферата на колективната сигурност и се надявам да бъде предвидено и занапред разполагане на американски подразделения в балтийските страни", каза тя пред литовското национално радио.

Грибаускайте вижда в това и средство за възпиране, и гаранция, че при извънредна ситуация "ще може да разчитаме и на двустранна пряка помощ не само чрез структурите на НАТО".

По думите ѝ балтийските страни ще търсят във Вашингтон възможности за подсигуряване на регионалната противовъздушна отбрана, по-специално чрез зенитни ракетни комплекси "Пейтриът" и "подводници около Литва".

Според Литва патрулирането във въздушното пространство на нея и другите две балтийски републики от военни самолети от други страни от НАТО, разположени в местни авиобази на ротационен принцип, вече е недостатъчно и трябва да бъде изградена регионална система за ПВО. Литва иска освен това на нейна територия постоянно да се намират американски подразделения на ротационна основа.

Трите балтийски републики нямат собствени военновъздушни сили.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?