Литва съди "Газпром" заради високите цени на газа

Литва съди "Газпром" заради високите цени на газа

Властите в Литва решиха да внесат в Арбитражния съд в Стокхолм нов иск срещу руския газов монополист "Газпром", съобщи литовската агенция DELFI, позовавайки се на местното енергийно министерство. Искът е за надплатена сума за доставки на руски природен газ в размер на 5 милиарда лита или около 1.45 милиарда евро.

Агенцията посочва, че в съответствие с договора 2004 г. за приватизация на литовската газопреносна компания Lietuvos Dujos "Газпром" се е задължил да доставя в страната гориво "по справедливи цени", изчислени по посочената в действащото в онзи момент споразумение между двете компании формула. Според литовското правителство в периода 2004-2012 година цената съществено се е повишила заради промени във формулата, направени в нарушение на договора за приватизация - от 84 долара през 2004 г. до 497 долара за хиляда кубически метра през 2012 г..

Промените във формулата били утвърждавани от назначените от "Газпром" членове на управата на Lietuvos dujos. Според литовската страна те са действали в угода на "Газпром". От прибалтийските страни Литва плаща най-високите цени за газ.

През март миналата година литовското правителство внеусе иск в съда във Вилнюс. През август същата година от своя страна "Газпром" поиска от съда в Стокхолм да бъде обезщетен за щетите, нанесени му от разследването на вилнюския съд. През август тази година арбитражът в столицата на Швеция излезе с решение, приветствано и от двете страни в спора. Тълкуванията им на решението на съда обаче значително се разминаваха.

Литва иска компанията Lietuvos Dujos да бъде разделена в съответствие с третия европейски енергиен пакет, който забранява на добивните компании да притежават и разпределителната мрежа. Вилнюс притежава 17,7 процента от капитала на Lietuvos Dujos, по 37 % имат "Газпром" и германския концерн E.On, които се противопоставят на разделянето на компанията.

"Виждали сме примери с други държави, където подобен иск е оттеглян след споразумение за по-справедливи цени", коментира министърът на енергетиката Арвидас Секмокас, според когото делото може да отнеме около 18 месеца.

Премиерът Андриус Кубилиус посочи, че Литва върви по пътя на Германия, където по същия начин постъпи E.On и получи намаление на цените. Той допълни, че искове са отправили още германската RWE и полската PGNiG. "Опитахме се да убедим "Газпром" да коригира цените и да не чака да се стига до арбитражно дело, но това не се случи", заяви премиерът.

"Газпром" е единственият доставчик на природен газ за Литва - една от осемте страни (заедно с България), в които Европейската комисия проверява руснаците за злоупотреба с монополно положение и прилагане на неясна методика за ценообразуване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа