Литва се опасява, че енергийната й зависимост ще се превърне в политическа

Литовският президент Валдас Адамкус призова Москва да не използва за политически цели растящата зависимост на Литва от руските енергийни доставки, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Литва може да стане напълно зависима от доставките на руски природен газ, след като затвори АЕЦ Игналина в края на 2009 г., каза Адамкус. "Както винаги съм казвал, енергийната зависимост е политическа зависимост. За няколко години ще сме зависими от един единствен източник, но аз отправям призив към добрата воля на нашия съсед да не използва тази ситуация за какъвто и да било политически натиск", каза 82-годишният литовски президент в интервю за Асошиейтед прес.

По силата на договора за присъединяване към Европейския съюз Литва трябва да затвори на 31 декември 2009 г. АЕЦ Игналина, която е от Чернобилски тип. Мнозина литовци се страхуват, че Русия ще използва газовите доставки, за да засилва влиянието си над Литва, докато балтийската държава успее да разнообрази енергийните източници. Сред тях са бъдеща подводна връзка с шведската електропреносна мрежа и нова атомна електроцентрала.

Президентът каза, че Литва е трябвало да инвестира повече средства, за да разработи алтернативни енергийни източници през годините на силен икономически растеж преди финансовата криза. "Не предвидихме, не планирахме достатъчно добре как да използваме излишъка и да пестим за трудните дни. Това беше късогледо планиране и сега ще плащаме висока цена за него", заяви Валдас Адамкус.

Той изрази надежда, че руският президент Дмитрий Медведев ще съдейства за подобряване на отношенията на Русия с Литва, Латвия и Естония, които се влошиха след присъединяването на трите балтийски страни към ЕС през 2004 г. "Бих искал руското правителство и руският народ да приемат принципите, от които се ръководи западната общност - демокрация, свобода на словото, териториална цялост", каза литовският президент. Ако Русия приеме тези принципи, ще имаме по-малко проблеми, добави той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?