Литва: Щабовете на НАТО да се разположат по-близо до източната граница на Алианса

Далия Грибаускайте

Северноатлантическият съюз трябва да разгледа възможността да премести своите щабове по-близо до източния си фланг, заяви днес президентът на Литва Далия Грибаускайте на среща във Вилнюс с главнокомандващия силите на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти.

"НАТО реагира прекалено бавно на геополитическата динамика, която налага необходимост от промени както по отношение на скоростта на вземане на решения, така и по преместването на командните пунктове по-близо до източната граница на Алианса", заяви Грибаускайте, цитирана от пресслужбата на президентството.

Според държавния глава ръководните структури и военните сили на НАТО все още са разположени съобразно логиката от Студената война - в Западна и Южна Европа. Тя смята, че в условията на предполагаемо нарастване на заплахата от Русия "силите на Алианса трябва да се предислоцират на източния фланг".

Президентът на Литва призова НАТО да вземе мерки за предотвратяване на военната изолация на балтийските страни, да създаде регионална система за противовъздушна отбрана и да гарантира оперативното придвижване на съюзнически подкрепления.

Споделяне

Още от Европа