Литва ще издигне ограда по границата си с руския анклав Калининград

Литва ще издигне ограда по границата си с руския анклав Калининград

Литва ще издигне ограда по границата си със силно милитаризирания руски анклав Калининград, обяви вътрешният министър Еймутис Мисюнас, цитиран от Франс прес.

"Причините са едновременно икономически - да се спре контрабандата, и политически - да се подсили външната граница на ЕС", каза министърът.

Строежът на оградата с дължина около 130 км и височина два метра ще започне напролет и би трябвало да завърши преди края на годината.

"Няма да спира танкове, но ще бъде така направена, че да е трудно за човек да я премине", уточни Мисюнас.

Разходите по строежа ще се поемат до голяма степен от ЕС, който ще отпусне 25 милиона евро, а Литва ще даде 3,6 милиона евро.

Анклавът Калининград има военно пристанище. Той е разположен между Балтийско море и две страни членки на НАТО, Полша и Литва. Отношенията между Русия и съседите ѝ, особено балтийските страни, се изпълниха с подозрителност след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., отбелязва АФП.

Според Мисюнас оградата ще попречи на "провокации" на границата.

НАТО и САЩ разполагат войски в региона, за да успокоят съюзниците си, но Русия вижда в това "заплаха за сигурността си", по думите на Кремъл в негова реакция на пристигането в Полша на части от американска бронирана бригада.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?