Литва ще поиска от ЕС 6-месечна отсрочка за закриване на атомен реактор

Британският военен министър Джеф Хун оповести пред парламента предислоцирането на 850 британски войници от Южен Ирак в контролирана от американците зона до Багдад.

Хун каза още, че 650 войници от шотландско поделение ще бъдат подкрепяни логистично от още около 200 британци, предаде ББС.

Министърът не даде повече подробности поради оперативни причини, но посочи, че предислокацията на британските части ще бъде само за ограничен период от време. Той добави, че мисията ще продължи "по-скоро седмици, отколкото месеци", но не уточни конкретното място, на което ще бъдат предислоцирани британските военни.

Решението на правителството в Лондон е по повод на американското искане, постъпило на 10 октомври.

Пред депутатите Хун каза, че решението има военен характер.

След внимателна преценка, началниците на щабове дадоха становище, че британските сили са в състояние да поемат предложената операция, че има убедителни основания от военен характер да се направи това и че нивото на риск за британските сили е приемливо, заяви министърът на отбраната пред Камарата на общините.

Независимо, че се преместват в контролиран от САЩ сектор, британските сили ще спазват правилата на британската за използване на сила.

Министърът отрече, че Лондон планира да изпрати още 1 300 военнослужещи в Ирак.

Предислоцирането на британски войници в район югозападно от Багдад ще освободи американски сили, които да участват в операции в бунтовния град Фалдужа.

Военният министърът в сянка от Консервативната партия Никълъс Соамс каза, че торите подкрепят предислокацията като "необходим военен принос" на Великобритания към осигуряването на стабилност преди изборите в Ирак, насрочени за януари.

Говорителят на Тони Блеър заяви, че кабинетът е подкрепил единодушно предложението на британските военни командири в Ирак за предислокацията.

Той изтъкна и решимостта на правителството да направи всичко по силите си, за да подпомогне процеса на стабилизация и провеждането на свободни избори в Ирак.

Британски разузнавателен екип е посетил зоната, където ще се разположат войските, и е предал заключенията си на военното командване. След това началникът на британското военно командване сър Майкъл Уолкър е дал препоръката си до министрите дали да бъде прието американското искане.

63-ма депутати, които бяха против предислокацията, поискаха с подписка парламентът да гласува евентуалното преместване на войските. Премиерът Тони Блеър обаче не се съгласи.

По-рано висш британски офицер в Ирак, ген. Джон Макол, намекна, че е възможно с наближаването на изборите да се наложи изпращане на допълнителни британски войници.

Споделяне

Още от Свят