Литва ще решава с референдум дали да се продава земя на чужденци

Литва ще проведе референдум за запазване на забраната за продажба на земя на чужденци, съобщи Ройтерс.

Анализатори предупреждават, че мярката противоречи на правилата на Европейския съюз за свободно движение на капитали и може да предизвика конфликт с ЕС и последващи санкции от Брюксел.

Решението за референдума беше взето, след като поддръжниците на забраната събраха подписите на над една десета от населението на страната. Проучванията на общественото мнение сочат, че две трети от литовците са против продажбата на земя на чужденци.

Инициатори на референдума са Литовският националистически съюз и Литовският съюз на селяните и зелените, чийто лидер Рамунас Карбаускис е един от най-големите собственици на земя в балтийската държава. Според тях отпадането на забраната ще направи земята прекалено скъпа за литовците.

Управляващите социалдемократи и основната опозиционна партия "Съюз "Отечество", както и президентът Далия Грибаускайте, са против референдума. Грибаускайте заяви, че гласуването за запазване на забраната е равносилно на гласуване против членството на Литва в ЕС.

Парламентът е длъжен да определи дата за референдума между май и юли, а за да бъдат валидни резултатите от допитването, в него трябва да вземат участие поне 50 процента от гласоподавателите. За запазване на забраната трябва да са гласували поне една трета от имащите право на глас.

Преходният период за отпадане на ограниченията за продажба на земя на чужденци, който започна от датата на присъединяването на Литва към ЕС през 2004 г., изтича през май.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?