Литва строи ограда по границата с Беларус

Литва строи ограда по границата с Беларус

Литва започна да строи ограда по границата си с Беларус, след като обвини беларуските власти, че докарват със самолети мигранти от чужбина, за да ги вкарват незаконно в Европейския съюз, съобщи Ройтерс, като се позова на армията.

Първата отсечка от оградата ще бъде дълга 500 метра, висока 1,8 метра и ще се е от бодлива тел, каза литовска военна говорителка.

Литва заяви в сряда, че ще построи ограда и ще разположи войски, за да предотврати незаконното влизане на мигранти на своя територия.

Беларуските власти решиха да позволяват на мигранти да влизат в Литва като ответна мярка на санкциите на Европейския съюз срещу Беларус, наложени заради принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск през май и арестуването на блогър дисидент.

Малко повече от 1500 души са пресекли границата от началото на годината, като 900 от тях са преминали през първите девет дни на юли.

Литовската министър-председателка Ингрида Шимоните заяви днес, че не очаква мигрантският поток от Беларус да намалее от само себе си.

"Тъй като беларуският режим печели пари от тези хора, взима визови такси, а мисля, че получава и други приходи от тях, би било трудно да се очаква някакво положително развитие, без да бъдат предприети допълнителни мерки", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?