Литва забранява пушене на балконите, ако има поне един живущ, който е против

Литва забранява пушене на балконите, ако има поне един живущ, който е против

Литовският Сейм внесе поправки в Закона за контрол върху тютюна, тютюневите и сродните изделия. Считано от 2021 г. новите разпоредби ще забранят пушенето на балконите, терасите и лоджиите, принадлежащи на индивидуални собственици в жилищните блокове, при условие че поне един живущ в сградата изрази несъгласие с това, съобщи пресслужбата на парламента.

Според приетите поправки правителството или оправомощени от него институции ще изготвят правила за прилагане на тези законови разпоредби. Информационни табели за забрана за пушене на балконите, терасите и лоджиите на жилищните блокове ще бъдат поставяни от домоуправителите, от сдружения на собствениците или от общински служители.

Законовите промени ще забранят също пушенето на затворени спирки на обществения транспорт, детски площадки и заведения за обществено хранене, предлагащи обслужване на открито (включително пушенето на маси на открито, покрити места за сядане на открито и други пространства на открито), с изключение на означените места за пушачи.

Ще бъде забранено също пушенето по време на спортни състезания и други прояви на открито, с изключение на специално обособени места.

Законът постановява, че собственици на сгради/апартаменти или други физически лица, които ги използват за пушене на закрито, трябва да гарантират, че пушекът не прониква, нито в помещения на други собственици, т. е. в друга сграда или апартамент, нито в други помещения на същия апартамент.

Поправките в закона бяха приети с 69 гласа "за" при 4 "против" и 7 "въздържал се".

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?