LiuGong – Сериозни машини за сериозна работа

Компанията е произвела първия модернизиран челен товарач в Китай

"Сериозни машини за сериозна работа“ е девизът на LiuGong – една от най-бързоразвиващите се компании за строителна техника в световен мащаб. От създаването на LiuGong през 1958 година в Лиуджоу, Китай и производството на първия модернизиран китайски челен товарач през 1966 г., дружеството постепенно се превръща от местен в глобален играч. От един малък завод, в който моделите се проектират с молив, до днес, когато има близо 10 000 служители, 24 производствени бази в цял свят и 360 дилъри в повече от 136 държави. И през цялото това време – от 1958 г. досега – едно нещо не се е променило – LiuGong продължава да произвежда изключително здрави машини, които са проектирани, конструирани и тествани при най-взискателните условия в света.

LiuGong e направил първия съвременен челен товарач в Китай - Z 435 през 1966 г.

В момента китайският бранд има 15 продуктови линии, които включват колесни товарачи, багери, булдозери, автогрейдери, павираща техника, пътни фрези, челни товарачи, комбинирани багер-товарачи, валяци, мотокари, автокранове, минни самосвали и т.н. В България единственият оторизиран представител, спечелил доверието на китайския бранд от 2013 г. насам, е Геотрейдинг АД.

Какво стои зад успеха на китайския бранд – иновативен дух и разширяване на производството, сътрудничество с доказани международни компании, придобивания, които целят разширяване на продуктовата гама и налагане на международните пазари.

"В LiuGong водещото е иновативният ни дух, стремежът към изобретения и възможността да впрегнем технологиите в името на бъдещото ни развитие“, казват от мениджмънта на компанията.

Най-новото от LiuGong беше представено в България през септември м.г.

Първите места за китайския бранд

През годините на своето съществуване китайската компанията LiuGong е била на много първи места. Началото е поставено с производството на първия модернизиран китайски челен товарач - легендарния Z 435 през 1966 г.

През 1993 г. LiuGong е първата компания производител на строителна техника, чиито акции се предлагат на борсата. Дружеството избира за своя дебют като публична компания Шенженската стокова борса – една от трите най-големи в Китай.

През 2008 г. LiuGong получава и Националната награда за качество в родината си. 6 години по-късно, компанията печели престижния приз за втори път. И това не е случайно. Компанията държи изключително много на качеството, доказателство за което е стриктното спазване на метода Six Sigma, при който при стриктен контрол на качеството има няколко дефектни стоки на 1 милион произведени.

Според консултантската агенция Off Highway Research, специализирана в проучванията и анализи на производители на строителни машини, LiuGong е един от малкото азиатски производители на тежка механизация, надвишаваща изискванията на международните стандарти. Същевременно дизайнът и цените на техниката често служат за ориентир на останалите местни производители.

От създаването на легендарния челен товарач Z435 през 1966 г. досега, LiuGong е извървял дълъг път. През 2001 г. започва производството на багери, а две години по-късно навлиза и на пазара на компактни машини за индустрията. През 2004 г. в заводите вече се прави и пътно-строителна механизация. 2006 г. е изключително важна в историята на компанията. Произведени са над 100 000 челни товарача. След това LiuGong се превръща в лидер в проектирането и производството на челни товарачи. През 2015 г. делът на компанията в световен мащаб в продажбите на тези машини е почти 7,7%, а от китайския пазар е "отхапала“ цели 18,3 на сто.

Стабилните основи на този успех обаче са положени доста по-рано – чрез партньорства с водещи световни производители. През 1987 – LiuGong въвежда технология от един от лидерите в производството на строителна механизация. 8 г. по-късно LiuGong започва да си партнира с германския производител на трансмисионни компоненти ZF Friedrichshafen AG и стартират джойнт венчър. Сътрудничеството на двете компании продължава и днес.

През 2011 г. Cummins и LiuGong обявяват създаването на джойнт венчър за производство на двигатели от среден клас. Само година след това LiuGong основава втори джойнт венчър със ZF, с цел развитие и производство на машинни оси за китайския пазар. През 2014 г. LiuGong Group основава джойнт венчър и с Metso - LiuGong Metso Construction Equipment Co. Ltd. Така се комбинира опита на Metso в бизнеса с трошачки и пресевни машини с технологията и производствения капацитет на LiuGong в Китай.

Стратегията на успеха на LiuGong включва и редица придобивания на компании. Чрез тях разширява производствената гама и навлиза на нови пазари. Така например компанията започва производството и на валяци. Чрез закупуване на местна компания LiuGong основава филиал в Индия. Стъпва и в Европа. През 2012 г. придобива HSW (Huta Stalowa Wola) DRESSTA в Полша – основен производител на булдозери, което дава на компанията стратегическо предимство за навлизане на европейските пазари.

Геотрейдинг АД е единственият оторизиран представител на китайския производител в България.

LiuGong е една от най-интернационализиранитe компании в Китай, превърнала се в безспорен пример за китайските фирми за строителни машини, които се стремят да станат глобални. Повече от 35% от общите приходи на компанията идват от чуждите пазари, а служителите зад граница са 20 на сто.

Днес LiuGong има свои филиали в Австралия, Северна и Латинска Америка, Европа, Азия, Близкия Изток, Южна Африка. Компанията планира да се развива във Франция, Германия, Италия и други западноевропейски страни.

В момента дилърите на китайската компания са в над 136 страни. Най-важното при избора на местен дилър е той да познава продуктите и индустрията, както и да споделя нашите ценности за бизнеса, казват от мениджмънта на LiuGong. За китайската компания е от изключително значение и да си сътрудничи дългосрочно със своите дилъри, както и да растат и да се развиват заедно като партньори. Освен това местният дилър трябва да предложи обслужване на машините навсякъде и по всяко време. Именно тук е силата на Геотрейдинг АД – сервизните специалисти, обучени от LiuGong са на всеки обект, на който има нужда от тях, работят бързо и качествено само с оригинални части от производителя. Машините са конструирани така, че да се ремонтират бързо и лесно. В България те са известни с ниските си оперативни разходи.

За да посрещне новите предизвикателства и да продължи да увеличава пазарния си дял през 2015 г. LiuGong отвори център за научно-изследователска и развойна дейност в град Лиуджоу. Това начинание е от голямо значение за компанията. С техника на световно ниво и технически екип от 1000 инженери в центъра, LiuGong навлиза в нова ера от развитието си. Така че технологичните изненади от китайския бранд със сигурност предстоят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес