LiuGong – Сериозни машини за сериозна работа

Компанията е произвела първия модернизиран челен товарач в Китай

"Сериозни машини за сериозна работа“ е девизът на LiuGong – една от най-бързоразвиващите се компании за строителна техника в световен мащаб. От създаването на LiuGong през 1958 година в Лиуджоу, Китай и производството на първия модернизиран китайски челен товарач през 1966 г., дружеството постепенно се превръща от местен в глобален играч. От един малък завод, в който моделите се проектират с молив, до днес, когато има близо 10 000 служители, 24 производствени бази в цял свят и 360 дилъри в повече от 136 държави. И през цялото това време – от 1958 г. досега – едно нещо не се е променило – LiuGong продължава да произвежда изключително здрави машини, които са проектирани, конструирани и тествани при най-взискателните условия в света.

LiuGong e направил първия съвременен челен товарач в Китай - Z 435 през 1966 г.

В момента китайският бранд има 15 продуктови линии, които включват колесни товарачи, багери, булдозери, автогрейдери, павираща техника, пътни фрези, челни товарачи, комбинирани багер-товарачи, валяци, мотокари, автокранове, минни самосвали и т.н. В България единственият оторизиран представител, спечелил доверието на китайския бранд от 2013 г. насам, е Геотрейдинг АД.

Какво стои зад успеха на китайския бранд – иновативен дух и разширяване на производството, сътрудничество с доказани международни компании, придобивания, които целят разширяване на продуктовата гама и налагане на международните пазари.

"В LiuGong водещото е иновативният ни дух, стремежът към изобретения и възможността да впрегнем технологиите в името на бъдещото ни развитие“, казват от мениджмънта на компанията.

Най-новото от LiuGong беше представено в България през септември м.г.

Първите места за китайския бранд

През годините на своето съществуване китайската компанията LiuGong е била на много първи места. Началото е поставено с производството на първия модернизиран китайски челен товарач - легендарния Z 435 през 1966 г.

През 1993 г. LiuGong е първата компания производител на строителна техника, чиито акции се предлагат на борсата. Дружеството избира за своя дебют като публична компания Шенженската стокова борса – една от трите най-големи в Китай.

През 2008 г. LiuGong получава и Националната награда за качество в родината си. 6 години по-късно, компанията печели престижния приз за втори път. И това не е случайно. Компанията държи изключително много на качеството, доказателство за което е стриктното спазване на метода Six Sigma, при който при стриктен контрол на качеството има няколко дефектни стоки на 1 милион произведени.

Според консултантската агенция Off Highway Research, специализирана в проучванията и анализи на производители на строителни машини, LiuGong е един от малкото азиатски производители на тежка механизация, надвишаваща изискванията на международните стандарти. Същевременно дизайнът и цените на техниката често служат за ориентир на останалите местни производители.

От създаването на легендарния челен товарач Z435 през 1966 г. досега, LiuGong е извървял дълъг път. През 2001 г. започва производството на багери, а две години по-късно навлиза и на пазара на компактни машини за индустрията. През 2004 г. в заводите вече се прави и пътно-строителна механизация. 2006 г. е изключително важна в историята на компанията. Произведени са над 100 000 челни товарача. След това LiuGong се превръща в лидер в проектирането и производството на челни товарачи. През 2015 г. делът на компанията в световен мащаб в продажбите на тези машини е почти 7,7%, а от китайския пазар е "отхапала“ цели 18,3 на сто.

Стабилните основи на този успех обаче са положени доста по-рано – чрез партньорства с водещи световни производители. През 1987 – LiuGong въвежда технология от един от лидерите в производството на строителна механизация. 8 г. по-късно LiuGong започва да си партнира с германския производител на трансмисионни компоненти ZF Friedrichshafen AG и стартират джойнт венчър. Сътрудничеството на двете компании продължава и днес.

През 2011 г. Cummins и LiuGong обявяват създаването на джойнт венчър за производство на двигатели от среден клас. Само година след това LiuGong основава втори джойнт венчър със ZF, с цел развитие и производство на машинни оси за китайския пазар. През 2014 г. LiuGong Group основава джойнт венчър и с Metso - LiuGong Metso Construction Equipment Co. Ltd. Така се комбинира опита на Metso в бизнеса с трошачки и пресевни машини с технологията и производствения капацитет на LiuGong в Китай.

Стратегията на успеха на LiuGong включва и редица придобивания на компании. Чрез тях разширява производствената гама и навлиза на нови пазари. Така например компанията започва производството и на валяци. Чрез закупуване на местна компания LiuGong основава филиал в Индия. Стъпва и в Европа. През 2012 г. придобива HSW (Huta Stalowa Wola) DRESSTA в Полша – основен производител на булдозери, което дава на компанията стратегическо предимство за навлизане на европейските пазари.

Геотрейдинг АД е единственият оторизиран представител на китайския производител в България.

LiuGong е една от най-интернационализиранитe компании в Китай, превърнала се в безспорен пример за китайските фирми за строителни машини, които се стремят да станат глобални. Повече от 35% от общите приходи на компанията идват от чуждите пазари, а служителите зад граница са 20 на сто.

Днес LiuGong има свои филиали в Австралия, Северна и Латинска Америка, Европа, Азия, Близкия Изток, Южна Африка. Компанията планира да се развива във Франция, Германия, Италия и други западноевропейски страни.

В момента дилърите на китайската компания са в над 136 страни. Най-важното при избора на местен дилър е той да познава продуктите и индустрията, както и да споделя нашите ценности за бизнеса, казват от мениджмънта на LiuGong. За китайската компания е от изключително значение и да си сътрудничи дългосрочно със своите дилъри, както и да растат и да се развиват заедно като партньори. Освен това местният дилър трябва да предложи обслужване на машините навсякъде и по всяко време. Именно тук е силата на Геотрейдинг АД – сервизните специалисти, обучени от LiuGong са на всеки обект, на който има нужда от тях, работят бързо и качествено само с оригинални части от производителя. Машините са конструирани така, че да се ремонтират бързо и лесно. В България те са известни с ниските си оперативни разходи.

За да посрещне новите предизвикателства и да продължи да увеличава пазарния си дял през 2015 г. LiuGong отвори център за научно-изследователска и развойна дейност в град Лиуджоу. Това начинание е от голямо значение за компанията. С техника на световно ниво и технически екип от 1000 инженери в центъра, LiuGong навлиза в нова ера от развитието си. Така че технологичните изненади от китайския бранд със сигурност предстоят.

Още по темата
Още от Бизнес

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?