Ливан е в траур след самоубийствения атентат, отнел живота на 43 души

Ливан е в траур след самоубийствения атентат, отнел живота на 43 души

Ливан обяви национален траур в петък след като двоен самоубийствен атентат снощи отне живота на 43 души в Южен Бейрут. ООН определи нападението като "презряно деяние", предава Ройтерс.

Двама от атентаторите са палестинци, а единият е сириец. Третият камикадзе е открит мъртъв на мястото на атентата, вероятно станал жертва на втората експлозия.

Отговорността за атентатите беше поета от "Ислямска държава".

Взривовете вчера бяха първите от повече от година, насочени срещу бастиона на "Хизбула" в Ливан. Подкрепяната от Иран група засилва участието си във войната в съседна Сирия.

"Хизбула" предупреди, че предстои "продължителна война" срещу враговете ѝ.

"Опасявам се, че може да се върнем към период на взривове", заявил ливанският министър на здравеопазването Уаел Бу Фаур, цитиран от британския в. "Телеграф". Изданието припомня, че сунитски екстремисти извършваха нападения в Бейрут до юни 2014 г. в отмъщение за решението на "Хизбула" да изпрати хиляди бойци в съседна Сирия, за да подкрепи режима на президента Башар Асад срещу предимно сунитския бунт.

Участието на "Хизбула" на страната на шиитите в съседна Сирия предизвиква гнева на антишиитски групировки като "Ислямска държава", отбелязва в. "Вашингтон пост", според който няма съмнения, че нападението е било извършено като посегателство срещу нестабилния мир между религиозните групи в Ливан.

Нападенията преди около година и половина спряха след офанзива на "Хизбула" по границата между Сирия и Ливан, насочена срещу екстремистите, извършващи атаки в ливанската столица, припомня американското издание. За спиране на атентатите помогна и засиленото сътрудничество между "Хизбула" и сунитски политици. Сътрудничеството стана наложително след като "Ислямска държава" завладя територии в Ирак и в Сирия, и започна да заплашва стабилността в Ливан, смята в. "Вашингтон пост".

Атаката вчера обаче е удар срещу мерките за сигурност на "Хизбула" в столицата, където южните шиитски предградия са наблюдавани от патрули и контролни пунктове на армията и на бойци на "Хизбула", подчертава американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?