Ливан поиска примирие с Израел

Ливан поиска примирие с Израел

Правителството на Ливан предложи на Израел сключване на пълно примирие, съобщи на сайта си в четвъртък вестник “Джерузалем пост”, цитиран от Лента.Ру.

Международните призиви за прекратяване на конфликта са все по-настойчиви като Русия, Франция и Европейския съюз смятат, че израелската реакция на отвличането на двамата техни войника е прекалена.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан обяви днес, че изпраща тричленна делегация в Близкия изток. Задачата на делегацията е да призове всички замесени в конфликта страни към сдържаност и да съдейства за уреждане на военната криза, съобщи говорител на генералния секретар, цитиран от Ройтерс.

Очаква се в близките дни върховният представител на ЕС по въпросите на външните отношения и сигурността Хавиер Солана да започне дипломатическа совалка в Близкия изток с цел да помогне за уреждане на кризата.

Междувременно израелските самолети бомбардираха главната ливанска военно-въздушна база в долината Бекаа. Пистите на базата Раяк, която се намира на 7 километра от сирийската граница, в долината Бекаа, бяха напълно изведени от строя с две тежки бомби.

Ливанската армия до момента стои настрани от бойните действия, но тези атаки могат да я принудят да се намеси в конфликта между Израел и Хизбула. Въпреки това Израел обвинява правителството в Бейрут, че не е в състояние да упражнява контрол върху действията на въоръжените милиции в страната, включително и бойните формирования на Хизбула.

Същевременно Израел наложи въздушна и морска блокада на Ливан в отговор на залавянето на двамата войника от шиитската групировка Хисбула.

В четвъртък израелското правителство е научило, че бунтовниците на шиитската групировка възнамеряват да прехвърлят пленниците – 31-годишният Ехуд Голвасер и 26-годишният Елдад Регев, от Ливан в Иран. Това е съобщил високопоставен израелски дипломат, цитиран от АФП.

Той е добавил, че Израел разглежда Хамас, Хизбула, Сирия и Иран като основни елементи на терористичната ос на ненавистта, която заплашва не само Израел, но и целия свят.

Според АП, цитирана от БТА, разрастването на военните действия отразява твърдото намерение на двете воюващи страни да постигнат очевидно нереални цели: Израел иска веднъж завинаги да бъде ликвидирано военното присъствие на Хизбула по северната си граница, а Хизбула от своя страна се опитва да натрупа политически авторитет, като настоява за размяна на арабски затворници срещу двамата пленени израелски войници.

Хизбула на практика има пълна автономия в южната част на страната, но ливанското правителство досега не е правило опити за принудително разоръжаване на организацията, тъй като се опасява, че силното влияние на Хизбула сред най-многочислената ливанска религиозна общност на шиитите може да доведе до избухване на нов вътрешен конфликт.

Разрастването на конфликта между Израел и Хизбула предизвика остри реакции. Президентът на САЩ подкрепи Израел и обвини фундаменталистката организация, че е "банда терористи, които искат да спрат напредъка към мир в Близкия изток".

Палестинският президент Махмуд Абас предупреди, че нападението на Израел в Ливан "създава опасност от нова регионална война". Египет предприе дипломатическа офанзива, опитвайки се да намери изход от кризата, докато умерените арабски държави са силно объркани от факта, че Хизбула – и съответно нейните основни съюзници Сирия и Иран - са тръгнали към конфронтация с Израел.

По рано в четвъртък Израел наложи въздушна и морска обсада на Ливан. Израелски изтребители бомбардираха международното летище в Бейрут преди да блокират морския трафик в ливански води, което бе засилване на военната кампания срещу групировката Хизбула, която отвлече двама израелски войници.

При въздушните удари по цели в южен Ливан през изтеклата нощ загинаха 27 души, предадоха световните агенции.

Израелските въоръжени сили обявиха, че целта на блокадата е да спре пренасянето на терористи и оръжие за шиитската групировка Хизбула.

"Израел налага блокада по суша, въздух и море на Ливан до ново разпореждане в рамките на операцията за освобождаване на двамата отвлечени израелски войници", потвърди израелското военно радио, като се позова на Генералния щаб. Според радиото целта на блокадата е да бъде накарано ливанското правителство да поеме отговорност за ситуацията в Южен Ливан, който е под контрола на Хизбула.

В териториалните води на Ливан навлязоха израелски бойни кораби. Те патрулират крайбрежието и връщат всички плавателни средства, които се насочват към Ливан.

Международното летище в Бейрут продължава да не приема и да не пуска самолети след като израелската авиация бомбардира пистите за излитане и приземяване.

По данни на израелското командване при нападенията през изминалата нощ са загинали около 30 бунтовници от Хизбула. Съобщава се за многобройни жертви сред мирното население.

Израелската армия съобщи, че при обстрела в четвъртък е ударен оперативен команден център на Хизбула в южен Ливан. Атаките са били проведени в гъсто населен район, използван за складиране на ракети и оръжие. Говорител на израелската армия каза, че Хизбула носи отговорност за това, че оръжията са складирани на места, чийто обстрел би поставил на риск цивилно население.

Ислямистката групировка Хизбула, която е подкрепяна от Сирия и Иран, настоя за “директни преговори” за пленените войници. Израел отхвърли този призив и заплаши с нови атаки.

Хизбула, която е в списъка на терористичните организации в САЩ и Израел, е значим играч във вътрешнополитическия живот на Ливан. Нейният лидер Хасан Насрала заяви пред журналисти, че отвличането на двамата войници е “наше естествено, единствено и логично право”, за да бъдат освободени задържаните от Израел активисти на групировката.

По думите му двамата пленени войници са откарани на “далечно” място и израелската военна операция няма да доведе до освобождаването им.

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт каза, че атаките и отвличането на техни войници са “военен акт” и обвини ливанското правителство, което, според него, е отговорно за безопасното освобождаване на пленените.

Споделяне

Още от Свят