Ливанската армия под тревога след покушението срещу бившия премиер

Ливанската армия е вдигната под тревога в началото на тридневния траур по повод смъртта на бившия министър - председател Рафик Харири, чието покушение в понеделник предизвика политическа криза в страната, предават световните агенции.

Харири загина, заедно с още 9 души, след експлозия на бомба в близост до автомобила, с който пътувал. Жертвата беше сред лидерите на ливанската опозиция, противопоставящ се на сирийското военно присъствие в Ливан, което той наричаше окупация, припомня ББС.

Сирия отрече да е замесена в атентата

Сирия отрече да има пръст в убийството. Сирийския президент Башар Асад беше сред първите държавни лидери, осъдили атентата. Говорител на Белия дом във Вашингтон каза, че ливанският народ трябва да бъде в състояние да се бори срещу сирийската окупация. Около 14 хиляди души включват сирийските военни части, разположени в момента в Ливан.

Френският президент Жак Ширак призова за международно разследване.

Във вторник сутринта ливанската армия зае позиции по големите кръстовища и пред обществените сгради в столицата Бейрут, която прилича на призрачен град под обсада.

Учебните заведения, магазините, банките и офисите са затворени.

Опозицията призова за общонационална стачка.

Малко след атентата командването на ливанската армия съобщи, че е обявило обща мобилизация и е взело мерки за запазване на стабилността в страната. Масовите прояви и събирането на хора на едно място са забранени. Силите на реда попречиха на протестиращи да унищожат бюро на ливанския клон на управляващата в Сирия партия Баас.

В квартала на известните хотели, разположен на морския бряг, за силата на експлозията от понеделник говори кратерът с диаметър 5 и дълбочина 2 метра. Работници почистват стъклата, пръснати по крайбрежната улица до търговския квартал Хамра. Няколко любопитни наблюдаваха работите около мястото на взрива и дори снимаха, но бяха бързо разпръснати от войници.

Според журналист от радио Франс ентернасионал при първия оглед на мястото на атентата е било установено, че 350-те килограма взривно вещество са били поставени в канализацията.

Детонаторът е бил високо усъвършенстван и не е бил засечен от специалните системи, каквито са имали първата и последната кола от кортежа на Харири.

Според цитирани от РФИ специалисти подобна мащабна операция в центъра на Бейрут е могла да бъде извършена само от държавни служби. Сред заподозрените се сочат Сирия, Израел и Иран.

Погребението на Харири ще бъде в сряда по обед в Бейрут, съобщи негов близък.

Групировка отрече ислямисти да са убили Харири

В поместено в уебсайт изявление непознатата досега Организация Ал Каида в Левант (Източното Средиземноморие) отрече ислямисти да са убили бившия ливански премиер, предаде Ройтерс. Атентатът в Бейрут е дело на ливански, сирийски или израелски разузнавателни служби, се посочва в изявлението чиято автентичност не може да бъде установена.

Ал Джазира разпространи снощи видеозапис, на който мъж с брада седи пред черно знаме, на което е изписано името на групировката "Ан Наср уал джихад фи билад ел шам" (Победа и джихад в голяма Сирия - Сирия и Ливан) и заявява, че "в интерес на братята муджахидини от Саудитска Арабия" групировката е извършила "справедлива екзекуция на тези, които подкрепят режима". Той заплаши, че убийството на бившия ливански премиер ще бъде само началото на серия от атаки срещу "неверници, ренегати и тирани".

Споделяне

Още от Свят