Ливански демонстранти подсилиха допълнително пътните заграждения

Ливански демонстранти подсилиха допълнително пътните заграждения

Ливански демонстранти подсилиха в понеделник загражденията на магистралата за влизане в столицата Бейрут, като паркираха десетки коли на пътя, препречен вече с барикади от над 10 дни, предаде Франс прес.

Мярката бе приложена ден след зрелищна демонстрация на единство от страна на протестиращите, които успяха да формират жива верига, дълга 170 километра - от северната до южната част от страната, в знак, че са решени да не отстъпят нито крачка от своите искания.

Демонстрантите призоваха за обща стачка, предаде ДПА.

Парализирали страната, те настояват от 17 октомври за оттегляне на цялата политическа класа, която смятат за неспособна и корумпирана, отбелязва Франс прес.

Основните политически ръководители поискаха да бъдат вдигнати загражденията с оглед връщане към нормален живот, но вчера из социалните мрежи циркулираха множество призиви бариерите да бъдат подсилени.

Тази сутрин редица отсечки от крайбрежната магистрала между Бейрут и Триполи бяха напълно затворени с коли, паркирани напречно на пътните платна.

Съобщено бе, че на места е блокирана и южната част от пътя, водещ от столицата до южните региони на страната.

По-късно ливански войници изтласкаха антиправителствени демонстранти от магистрала, свързваща южния град Сидон със столицата Бейрут, и задържаха за кратко десетина протестиращи, предаде Асошиeйтед прес.

Военните не са използвали оръжие и няма съобщения за сериозно пострадали при сблъсъка.

Протестите парализираха страната, но като цяло са мирни. Силите за сигурност действат умерено, като издърпват протестиращите от пътищата, влачейки ги за ръцете и краката, но не ги арестуват.

Днес е 12-ият ден от вълненията, но решение все още не се вижда на хоризонта. Войниците, разположени в някои зони, засега остават неутрални.

Недоволството в Ливан избухна, след като властите обявиха, че облагат с нова такса съобщенията чрез приложението УотсАп. Мярката бързо бе отменена, но протестите не само не спряха, а обхванаха цялата страна, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?