Ливанските депутати отново не успяха да изберат президент

Парламентът на Ливан не успя пети пореден път да избере президент след като просирийските депутати бойкотираха заседанието и попречиха на постигането на кворум, предадоха ДПА и Франс прес.

На заседанието е имало само 68 депутати в 128-местния парламент при необходими за кворум две трети, или 86 депутати.

Председателят на парламента Набих Бери заяви, че депутатите ще се опитат да заседават отново на 18 юни да гласуват приемник на президента Мишел Слейман, чийто мандат изтече на 25 май.

Депутатите на Хизбула и съюзниците им от движение "8 март", които симпатизират на сирийския президент Башар Асад, отказаха да присъстват на последните заседания на парламента, защото настояват за компромисен кандидат.

Съперниците им от движение "14 март", които са подкрепяни от Запада и страните от Залива, продължават да подкрепят Самир Жажа, който е отявлен критик на Башар Асад и има спорно минало като полеви командир по време на ливанската гражданска война (1975-1990 г.).

Двата лагера са разделени главно по въпроса за арсенала на Хизбула и участието на движението в сирийската война на страната на режима на Асад.

Съгласно ливанската система за подялба на властта, президентът винаги е християнин маронит, премиерът - сунитски мюсюлманин, а председателят на парламента е мюсюлманин шиит.

Споделяне

Още от Свят