Ливанският премиер отново отправи упреци към Хизбула

Саад Харири

Ливанският премиер се страхува, че военната роля на Хизбула в регионалните конфликти може в крайна сметка да струва скъпо на страната му, предаде Асошиейтед прес, като цитира интервю на Саад Харири, публикувано във френското сп. "Пари мач".

 

Същевременно Харири изрази оптимизъм, че ще бъде намерен изход от политическата парализа, обхванала Ливан след обявената от него оставка на 4 ноември. Той даде интервюто в Париж, където е на частна визита. Очаква се да се върне в Бейрут идната седмица, според неговия кабинет.

Не е ясно какви отстъпки би предложила Хизбула (ако изобщо го направи) за да остане Харири на поста, макар нейни представители да твърдят, че желаят политическо решение на кризата.

По думите на Харири оставката му е имала за цел да покаже на света, че Ливан не може да толерира намесата на Хизбула в делата на страните от Залива - намек за Йемен, където кралството воюва срещу шиитски бунтовници, посочва АП.

"Бих искал светът да разбере, че Ливан повече не може да толерира интервенциите на външна страна като Хизбула в работите на страни от Залива, където живеят 300 000 ливанци. Ние не бива да плащаме да действията на Хизбула", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?