Ливанският премиер се разбра с противниците си и оттегли оставката си

Саад Харири

Ливанският министър-председател Саад Харири официално оттегли оставката си след постигане на споразумение с политическите си противници, предаде Асошиейтед прес във вторник.

 

Съобщението беше направено в края на първото заседание на правителството, откакто Ливан изпадна в политическа криза след изненадващата оставка на Харири на 4 ноември.

На заседанието беше одобрено изявление, призоваващо съперничещите си ливански групи да се дистанцират от регионалните конфликти и вътрешните работи на арабските страни.

Първото правителствено заседание, ръководено от Харири след оставката, която той обяви в Саудитска Арабия преди месец, се проведе в президентския дворец в Бейрут в присъствието на ливанския президент Мишел Аун, посочва ДПА.

Преди заседанието Аун и Харири разговаряха при закрити врата, каза източник, пожелал анонимност.

При обявяването на своята оставка на 4 ноември Харири отправи остри критики срещу Иран и ливанското шиитско движение Хизбула, като ги обвини, че дестабилизират Ливан и други арабски страни. Хизбула участва в правителството на Харири.

След завръщането си в Ливан на 22 ноември Харири обяви, че оставката ще бъде отложена, за да се проправи път за диалог с политическите лидери за кризата и отношенията с другите арабски държави.

Споделяне

Още от Свят