Ливанският президент призова ООН да разследва покушението срещу Харири

Ливанският президент Емил Лахуд призова ООН да направят каквото е нужно за установяване на истината около убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири.

Лахуд разговаря с генералния секретар на ООН Кофи Анан след публикуването на доклад на ООН, в който се настоява за разследване от независима международна комисия.

Досега ливанските власти отхвърляха международно разследване, заявявайки, че ще допуснат само чужди експерти да помагат на ливанските следователи, предаде Би Би Си.

Докладът на ООН не обвинява никого пряко за убийството, но стига до извода, че ливанските сили за сигурност и сирийското военно разузнаване са отговорни за липсата на сигурност, законност и ред в Ливан.

В доклада остро се критикува разследването, извършено от ливанските власти, като се посочва, че те нямат нито възможностите, нито желанието да стигнат до заслужаващи доверие изводи.

Междувременно заместник - генералният секретар на радикалната организация Хизбула шейх Наим Касем заяви, че резолюцията на Европейския парламент от 10 март срещу Хизбула подкопава доверието на арабския свят към европейските институции. Шейхът се обяви и против международна комисия за разследване на покушението срещу Харири.

На 10 март Европейският парламент призова да бъдат взети мерки за прекратяване на терористичните действия на Хизбула.

Съединените щати и Израел настояват пред правителствата на страните членки на ЕС Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации.

Според Наим Касем евентуалното присъствие на международни наблюдатели на изборите в Ливан през май ще бъдат намеса във вътрешните работи на страната. Ние сме против всякаква външна намеса във вътрешните работи на страната и смятаме, че резолюция 1559 на ООН за изтегляне на сирийските войски от Ливан и решението за съставяне на комисия във връзка с убийството на бившия премиер Харири представляват именно такава намеса, подчерта той.

Ако трябва да избираме дали да се поддадем на натиска на международната общност и на САЩ, които се опитват да ни лишат от правата ни, или да се изправим с оръжие в ръка срещу САЩ и Израел, избираме втората възможност - ще се защитаваме и няма да се предадем, заяви Касем пред Евронюз.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?