Ливанският президент свика разговори за бъдещето на правителството на Харири

Ливанският премиер Саад Харири

Ливанският президент Мишел Аун свика днес разговори с политически лидери за бъдещето на правителството на министър-председателя Саад Харири, след като той отложи оставката си, предаде Ройтерс.

Висш ливански служител, пожелал анонимност, каза, че консултациите в президентския дворец в Баабда имат за цел да помогнат на правителството на Харири да "стъпи отново на краката си" след седмиците на политическа нестабилност, предизвикана от оставката на Харири, обявена на 4 ноември в Рияд.

Ливански служители казват, че Саудитска Арабия е принудила Харири да се оттегли и го е държала против волята му, предизвиквайки намеса на Франция, която доведе до връщането му в Бейрут миналата седмица.

Саудитска Арабия настоява, че Харири доброволно е подал оставка.

В речта си при обявяването на оставката Харири отправи остри критики срещу Иран и неговия съюзник - ливанската организация Хизбула, за вмешателство в арабския свят. След като се върна в Бейрут, Харири каза, че всички ливанци трябва да се придържат към държавната политика на "разграничаване" - или ненамеса в регионални конфликти, имайки предвид Хизбула.

Водещият друзки политик Уалид Джумблат каза след среща с Аун, че е важно да се говори за "разграничаване" и как да се постигне това.

Според него ще бъде мъдро в обсъжданията да не се повдига въпросът за оръжията на Хизбула, имайки предвид предишни безплодни преговори по тази тема.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?