Ливанският президент свика разговори за бъдещето на правителството на Харири

Ливанският премиер Саад Харири

Ливанският президент Мишел Аун свика днес разговори с политически лидери за бъдещето на правителството на министър-председателя Саад Харири, след като той отложи оставката си, предаде Ройтерс.

Висш ливански служител, пожелал анонимност, каза, че консултациите в президентския дворец в Баабда имат за цел да помогнат на правителството на Харири да "стъпи отново на краката си" след седмиците на политическа нестабилност, предизвикана от оставката на Харири, обявена на 4 ноември в Рияд.

Ливански служители казват, че Саудитска Арабия е принудила Харири да се оттегли и го е държала против волята му, предизвиквайки намеса на Франция, която доведе до връщането му в Бейрут миналата седмица.

Саудитска Арабия настоява, че Харири доброволно е подал оставка.

В речта си при обявяването на оставката Харири отправи остри критики срещу Иран и неговия съюзник - ливанската организация Хизбула, за вмешателство в арабския свят. След като се върна в Бейрут, Харири каза, че всички ливанци трябва да се придържат към държавната политика на "разграничаване" - или ненамеса в регионални конфликти, имайки предвид Хизбула.

Водещият друзки политик Уалид Джумблат каза след среща с Аун, че е важно да се говори за "разграничаване" и как да се постигне това.

Според него ще бъде мъдро в обсъжданията да не се повдига въпросът за оръжията на Хизбула, имайки предвид предишни безплодни преговори по тази тема.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят