Ливърпул почита паметта на загиналите в трагедията от "Хилзбъро"

96-има фенове на мърсисайдци намериха смъртта си преди 23 години

Снимка: liverpool-bulgaria.com

На 15 април Ливърпул почита паметта на 96-имата фенове на мърсисайдци, които трагично намериха смъртта си на стадион "Хилзбъро" в Шефийлд през 1989 г. Тогава "червените" играха полуфинал за Купата на Англия срещу Нотингам Форест.

Мачът обаче бе прекратен в още в началните минути, тъй като голяма част от феновете на Ливърпул са пуснати от полицията от няколко врати, които са предназначени за излизане.

Мнозинството от привържениците след това минава през тесен тунел в частта на стадиона "Лепингс Енд" и навлиза в два оградени сектора, които са препълнени. Резултатът е огромен сблъсък, при които хора са натискани към оградата, докато други фенове, които нямат представа какво се случва, продължават да навлизат.

В масовата паника загиват 94 души, а над 760 са ранени. По-късно почиват още двама. Ужасяващата гледка от събитията на "Хилзбъро" завинаги ще остане в паметта на всички англичани, тъй като се предава на живо по телевизията

Днес в Ливърпул камбаните на църквите ще звънят 96 пъти в памет на всеки един от загиналите на този ден. В 15:06 часа градът ще притихне в двеминутно мълчание.

Капитанът на Ливърпул Стивън Джерард, чийто 10-годишен братовчед е най-младата жертва на трагедията, ще поведе играчите на поклонение на "Анфийлд". Шал ще бъде поставен на игрището от мениджъра Кени Далглиш и ще бъде запалена свещ в памет на всеки изгубен живот.

Споделяне

Още от Свят