LNG терминалът край Александруполис получава безвъзмездни 167 млн. евро, ще става и за водород

LNG терминалът край Александруполис получава безвъзмездни 167 млн. евро, ще става и за водород

Проектът за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ край пристанището на гръцкия град Александруполис ще получи безвъзмездни 166.7 млн. евро от европейските фондове, полагащи се на Гърция. Това е решила Европейската комисия миналата седмица, след като е одобрила гръцкото правителство да предостави държавната помощ на проектната компания и бъдещ оператор на съоръжението "Газтрейд", в която с равни 20-процентни дялове участват основателката на дружеството Асимина-Елени Копелузу,, българският газов оператор "Булгартрансгаз", кипърският собственик на танкери за втечнен газ "ГазЛог" и гръцките държавни оператор и доставчик на газ ДЕПА и ДЕСФА.

Капацитетът на плаващия терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG) е над 5.5 млрд. куб. м годишно към газопреносната мрежа на Гърция и съхранение на 170 хил. куб. м. "Газтрейд" вече получи заявки за резервиране на повече от половината капацитет на съоръжението. 500 млн. куб. м годишно от обемите са поискани от българския газов доставчик "Булгаргаз" за десет години напред.

Стойността на проекта се оценява на 382 млн. евро и плановете са да бъде въведен в експлоатация през 2023 г.

Одобрената от Брюксел държавна помощ на практика е почти половината от инвестицията в съоръжението. Въпросните 166.7 млн. евро ще дойдат от европейски структурни и инвестиционни фондове, по-специално средства, пряко контролирани и управлявани от Гърция съгласно Споразумението за партньорство за развитие 2014-2020. Инвестиционното участие на "Булгартрансгаз" се изчислява на 16.6 млн. евро.

От съобщението на Еврокомисията става ясно, че одобрението е дадено и заради уверения на гръцкото правителство, че терминалът за втечнен газ ще може да използва и водород, което ще позволи част от производството на енергия от въглища да бъде заменено с по-чистия природен газ.

Ако обаче приходите на "Газтрейд" за целия период на експлоатацията на терминала надхвърлят определено ниво, дружеството ще бъде длъжно да върне на гръцката държава предоставяната му сега безвъзмездна помощ. Гръцкият енергиен регулатор е въвел определени предпазни мерки, за да предотврати увеличаване на пазарната позиция на най-големите газови оператори, участващи в проекта, включително ограничаване на дела на втечнения газ, който може да бъде резервиран в терминала от такива играчи, съобщава Еврокомисията.

"Новият терминал за втечнен газ в Александруполис ще подобри доставките на газ и инфраструктурата не само в Гърция, но и в целия регион на Югоизточна Европа.Това ще допринесе за постигането на целите за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки", заяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?