Лобистът Хохегер осъден на затвор в Австрия

Борисов се надява у нас да се активира случаят с платения хонорар за еврочленството

Петер Хохегер (в средата)

С отсъждане на присъда от две години и половина затвор приключи в събота във Виена процесът срещу австрийския лобист Петер Хохегер, съобщи вестник "Ди Пресе".

 

Районният съд във Виена е установил, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия "Съюз за бъдещето на Австрия" е получила 960 хиляди евро от австрийски мобилен оператор с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции. Присъдата на Хохегер е заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента.

 

До последно Хохегер отричаше да е участвал в схемата за тайно спонсориране на партията, но съдът прие, че той е действал умишлено.

 

Съдът постанови националистическата партия да плати глоба от 960 хиляди евро - същата сума, която е получила от "Телеком Аустрия". Това е една четвърт от бюджета ѝ за изборите, които са на 29 септември.

 

Освен лобиста, чиято присъда е най-дълга, бяха осъдени бивш депутат, рекламен бос и говорителят на тогавашния министър на правосъдието.

 

Петер Хохегер доби популярност в България, след като стана ясно, че е лобирал за влизането на България в Европейския съюз срещу хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев". Случаят "Хохегер" бе обсъждан и в специална анкетна комисия в парламента, а в края на май пария ГЕРБ сезира прокуратурата и парламента на Австрия, както и още девет европейски институции, организации и партии за участие на лидера на БСП Сергей Станишев и съпругата му Моника в аферата "Хохегер".

 

Присъдата на Хохегер бе коментирана по-късно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук профила му.

"По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините и той удивително напомня за скандала с Марио Николов. В Германия неговият ортак получи 3.5 години затвор, а в България Марио Николов беше оправдан. Ортакът на Станишев получи 2.5 години затвор, защото е получавал пари от Станишев и Моника, а тук още си играем на комисии. Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев", пише Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят