Лобистите на Бобокови в САЩ: Сенатът разследва Пеевски

Делян Пеевски, снимка БГНЕС

Kомисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. Това твърди пред Държавния департамент лобистката фирма от Вашингтон "Alexandria Group International", която е наета от Атанас, Пламен и Христина Бобокови, съобщава "Капитал".

Друго твърдение на лобистите, наети от Бобокови е, че сенатската комисия разследва лобистка фирма за вероятни нарушения на закона за регистрация на чуждестранните агенти. Говорител комисията не е отговорил на въпроси за изнесената информация.

В доклада на лобистката фирма се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА и са в договорни отношения с Chevron. Това е основанието им да потърсят защита в САЩ.

"За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество", коментира Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в "Alexandria Group International", цитиран от "Капитал".

"Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник", допълва Харис.

През юли 2017 г. в регистъра на Държавния департамент по закона за регистрация на чуждестранните агенти се появи информация, че лобистката фирма BGR Government Affairs е била наета от българското дружество "Авиора Консулт", за да представлява интересите на Пеевски в САЩ, пише "Капитал".

Собственик в "Авиора Консулт" е адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който според документи на международното журналистическо разследване Panama Papers, цитирани от "Биволъ", е свързан с офшорни дружества, които по публични данни са оперирали в сферата на търговията на цигари и продукти за производството им и оръжие.

По същото време укриващият се в Сърбия банкер Цветан Василев съобщава, че е сезирал американските власти с искане за инициране на процедура по закона "Магнитски" срещу Пеевски и Сотир Цацаров.

Маршъл Харис работи в София през периода 1989-1990 г., като се определя като "основен контакт на посолството за представителите на зараждащата се демократична опозиция, припомня "Капитал"." Той е бил официален наблюдател на конференцията на "Екогласност" и част от екипа дипломати, изготвили официалния отговор на САЩ във връзка с оставката на Тодор Живков. Харис е бил в България и по време на пожара а Партийния дом. "Alexandria Group International" и собственика на винпрома в Карнобат Миню Стайков, който е в ареста от лятото на 2019 г.

Пламен и Атанас Бобокови в края на май тази година. Атанас Бобоков прекара близо шест месеца в ареста по обвинение, че е организирал незаконно съхраняване и оползотворяване на отпадъци от акумулатори, генерирани от компанията му "Монбат". Брат му Пламен Бобоков също е обвинен за участник в групата за незаконен внос на отпадъци, а преди ден получи обвинение и за незаконно държане на археологически предмети. Става дума за 48 броя върхове на стрели и 2 броя върхове на копия. Общата им стойност е малко над 600 лв.

В неделя двамата братя дадоха обширно интервю пред бТВ, в която обявиха, че  "режисьор" на акцията срещу тях е премиерът Борисов, а Пеевски се възползва от нея, за да им вземе бизнеса.

"Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев", заяви Пламен Бобоков.

Той беше обвинен в търговия с влияние заради негова комуникация със съветника на президента Румен Радев Пламен Узунов, но това обвинение засега не изглежда особено убедително.  На няколко пъти прокуратурата публикуваше съобщения, иззети от телефона на Бобоков, което повдигна въпроса за това дали подобна намеса в личната кореспонденция може да бъде оправдана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?