Лобита в СДС бламират лидера за коалиция с ДСБ

Лобита в СДС бламират лидера за коалиция с ДСБ

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви в петък, че няма да налага на партията мнението си за предизборна коалиция с ДСБ и това ще реши Националният съвет на СДС. Преди ден софийската организация на партията се обяви против участие в общи листи с лидери, разцепили СДС и създали свои партии.

Мартин Димитров, който настоява за предизборен съюз с ДСБ и общи листи, присъства на заседанието и гласува "въздържал се". Той заяви, че не се чувства бламиран от решението на столичната организация и сега всичко зависи от Националния съвет, който ще заседава на 10 март.

Най-късно до 20 март трябва да е ясна формулата за явяване на изборите, каза той. Моето мнение е, че трябва да бъде дадена категоричната посока, за да приключат разговорите в дясно. Трябва да се търсят обединителни усилия, защото нов мандат на БСП и ДПС ще бъде "като ураган, след който няма да се знае кой е оцелял и кой не", коментира пред репортери Димитров.

СДС е демократична партия, "аз няма да си направя труда тези хора да ги поставям по никакъв начин пред свършен факт", каза по-рано пред БНТ Димитров.

"Моето мнение ще бъде много важно за тези хора, но аз няма да го налагам, няма да го налагам. Ще оставя хората да вземат това решение. И аз съм убеден в тяхната мъдрост", добави той.

ДСБ стои зад лидера си

Пред ДСБ обаче въобще не стои въпросът дали да участват в изборите със или без своя лидер Иван Костов.

Коалицията със СДС остава приоритет за ДСБ, работим за създаването на предизборен мост между двете партии и се надявам това да се случи още следващата седмица, коментира в кулоарите на парламента председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов. ДСБ има председател, който се казва Иван Костов, и той ще участва в изборите, посочи Атанасов.

Той припомни, че целта е създаването на широка дясна коалиция, която да бъде част от управляващото мнозинство в следващото управление на страната. За да стане това, всички участници в този процес трябва да се отнасят сериозно и не би следвало големи партии вдясно, като СДС и ДСБ, да се намесват във вътрешните работи на друга партия.

Сотиров: Костов да поеме отговорност като се оттегли от листите

Според главния секретар на СДС Иван Сотиров, който е сред основните противници на коалиция с Иван Костов, няма как тези, които са били в основата на дясното разцепление, да дадат визия за обединение на дясното и за промяна на политическото статукво. Такива политици трябва да поемат отговорността да не участват в общите листи в името на обединението, каза той.

Сотиров се съгласи, че всяка партия е автономна да прецени нещата. Пред Mediapool обаче той посочи, че Костов като бивш лидер на СДС, като бивш премиер, излъчен от партията, има какво да обясни на седесарите и това е "защо трябваше да разцепи десницата и 6 години да се провежда гражданска война в редиците ѝ".

Мартин Димитров смята, че е нормално да има настроения против Иван Костов. Разединението в дясно беше фатална грешка, никой не спечели от това. Имахме 18 процента подкрепа, сега виждате какво се случи, каза той.

Според него обаче СДС при всички положения ще търси консолидация, тъй като целта е събирането на необходимия брой депутати за дясно управление.

Поне три лобита в СДС

По повод изявлението на доскорошния лидер на СДС Пламен Юруков, че има реална възможност СДС да се разцепи преди изборите, пред БНТ той коментира, че "това е несериозно".

Както разясни пред Mediapool висш представител на СДС, в момента партията е разделена на три. Едното крило, обединено зад новия лидер Мартин Димитров, му дава безрезервна подкрепа за коалиция с ДСБ и е против всякакво заиграване с ДПС.

Второто лоби около Иван Сотиров също е против коалиция с ДСБ, тъй като са наясно, че няма как да поставят на друга партия условия, свързани с лидера ѝ, и са по-скоро за самостоятелно участие на изборите, като в същото време отхвърлят явна или скрита колаборация с ДПС.

Третото лоби е около бившия лидер Пламен Юруков, члена на НИС Пламен Радонов и други сини функционери, които са под директно влияние на ДПС и целта им ролята, която ще има СДС на предстоящите избори, да е максимално изгодна за схемите на Доган.

Хора на Юруков създават проблеми пред регистрацията на новия лидер и ръководство на СДС, като заведоха съдебни дела във връзка с вътрешния вот, проведен през декември. Затова в момента Мартин Димитров има правомощия да плаща сметките на партията, но няма пълномощно да сключва коалиции, твърдят източници от "Раковски" 134.

Димитров се опита дипломатично да прескочи неудобната тема. "Няма такова нещо. Политическата ми легитимност идва само и единствено от гласуването на хората. Когато всички членове на една партия са избрали председател, въпросът за легитимността не стои, той е изчистен по най-категоричния начин в сравнение с всички партии в България", заяви той.

Съдебните процедури са формалност, каза Димитров, но призна, че няма право да подписва коалиционни споразумения, докато съдът не обяви регистрацията.

Той обаче изтъкна, че в момента, в който Националният съвет на СДС вземе определено решение, това ще е категоричната позиция на партията.

"На кантар"

Представители на СДС – София казаха, че ще се съобразят с решението на Националния съвет. Според изчисления на сини депутати засега нещата са "общо взето на кантар" и двете възможности – коалиция с ДСБ и отхвърлянето ѝ, може да бъдат приети. По думите им обаче проблемът не е толкова дали ще има предизборна коалиция, а по-скоро какво ще се случи при евентуално влизане на двете партии в НС и съставянето на обща парламентарна група, защото тогава "Костов пак ще да претендира за лидерство" и "сините ще стъпват на динени кори още от началото на новия мандат".

Според източници от "Раковски" 134 целта на всички заплахи за разцепление в СДС и демонстрацията на "мускули" е въпросните сини функционери да си осигурят по-предни места в бъдещите листи, извивайки ръцете на Мартин Димитров.

Ако не сключи коалиция с ДСБ, СДС ще се яви на изборите самостоятелно или в друга конфигурация, най-вероятно с отцепилата се от НДСВ партия "Новото време", към която били поети ангажименти още от Пламен Юруков.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?