Лодка със стотина имигранти се преобърна край гръцки остров

Лодка със стотина имигранти се преобърна край гръцки остров

Най-малко 28 души са се удавили след като лодка с около стотина имигранти на борда се преобърна в неделя край бреговете на гръцкия остров Фармакониси. Половината са деца.

Служебният премиер Василики Тану е на остров Лесбос във връзка с бежанската вълна.

Продължава спасителната операция на гръцките власти. Самите бежанци посочват, че в лодката са пътували над 100 души. Спасените са 68. Други успяха да доплуват сами до остров Фармакониси, който се намира на 15 мили от турския бряг. Властите пуснаха и водолази до мястото на трагедията. Няма точна информация колко се издирват. Вероятно бройката на удавените ще се увеличи. Майка търси двете си деца и твърди, че те са още в морето. Досега не са открити.


Сигнал за случая са подали бежанците на европейския телефон за помощ. Морските власти от остров Лесбос са реагирали незабавно,което е спасило част от хората,които вече са били в морето.


Спасените бежанци ги транспортират до остров Лерос,за да им окажат медицинска помощ. Властите на острова и местните жители помагат с храна и подслон за пострадалите.
Силният вятър затруднява работата на спасителите.

В същото време кораб на испанската брегова охрана е спасил 40 мигранти от Африка, включително дете, от лодка край курортния остров Гран Канария, съобщи Франс прес.


Лодката се е намирала в Атлантическия океан на около 30 км югоизточно от острова. Групата от 33 мъже, шест жени и детето са били превозени до пристанището на град Аргинегин. Всички те са били в добро здраве.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?