Гафовете около "повелителя на язовирите" били на пресцентъра на МЗХ

"Логистик" без висше управлява "Напоителни системи"

Министър Найденов опроверга, че Георги Харизанов му е съветник

Мирослав Найденов

Ден след като председателят на борда на директорите на “Напоителни системи” Георги Харизанов обясни, че за заемания от него пост не се изисква висше образование и изпадна в странни противоречия относно своя ценз, и министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че това не е проблем, защото там работят и специалисти.

“Георги Харизанов е член на борда на директорите на “Напоителни системи” и няма изискване за висше образование”, заяви в петък в парламента Найденов. Веднага след това министърът обясни, че на Харизанов не му е нужно висше образование, защото в дружеството така или иначе работели хидроинженери.

“Не е нужно да е специалист. В “Напоителни системи” има хидроинженери, има специалисти, има ръководители, той е член на борда на директорите, не е необходимо висше”, категоричен бе Найденов.

Човекът без висше образование прави определена логистика, като пиар

Минути по-късно земеделският министър заяви, че Харизанов, който в четвъртък впрегна ГДБОП да трие профила му от сайт за запознанства, който според него бил фалшив, към момента “координира нещата по отношение на логистиката в Свиленград”. Според Найденов на мястото, което бе наводнено от скъсана язовирна стена в понеделник, има специалисти, които конкретно разбират от работата.

“Този човек без образование прави определена логистика, както определена логистика преди мое събитие правят пиарите ми, или правят мои истински съветници”, допълни Найденов.

Харизанов не бил съветник на Найденов, имал други отношения с МЗХ

Освен обясненията за образователния ценз на Харизанов, земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че председателят на борда на “Напоителни системи” не е негов съветник.

Такава информация съобщи самият Харизанов чрез пресцентъра на МЗХ в сряда.

В четвъртък пред Mediapool Харизанов потвърди, че той е подал тези данни, обяснявайки, че е описал автобиографията си твърде схематично, защото нямал време.

Според неговото CV председателят на борда на “Напоителни системи” заема този пост от октомври 2011 година, а четири месеца по-рано е назначен за съветник на министъра по хидромелиоративните въпроси.

Няколко пъти пъти Найденов обясни, че Харизанов не му е съветник и не му е бил.

“Той работеше в “Агровотинвест” преди да отиде в борда на директорите на “Напоителни системи”, той е имал отношения с министерството като служител на "Агровотинвест", но не ми е бил съветник”, отрече Найденов.

Той не пожела да отговори на въпрос дали ще има някаква санкция за председателя на борда на директорите на “Напоителни системи” за лъжата.

Часове по-късно от пресцентъра на МЗХ изпратиха уточнение, че автобиографията на Георги Харизанов е объркана от служител, а оперативната работа в дружеството се върши от техническия директор, който е хидроинженер.

 

Досега самият Харизанов даваше противоречиви обяснения за образованието си. В справка, получена от земеделското министерство, бе посочено, че е завършил "Датския колеж". В отговор на запитване от Mediapool шефът на "Напоителни системи" заяви в четвъртък, че ще изпрати документ още същия ден. Вместо това обаче по-късно съобщи, че е зает със спешни дейности около справяне с бедствията и даде интервю пред Дарик радио, в което поясни, че не се притеснява от липсата на диплома за висше образование, защото за шеф на "Напоителни системи" такова не се изисква. 

Той обясни още, че все още е в студентските редици, защото е записал магистратура. Което му твърдение на практика е несъвместимо с липсата му на притеснения за отсъстващо висше образование (степен бакалавър), за което самият той заговори.

В същото време от блога на Харизанов разбираме, че той е безкомпромисен в преценките си към други хора, партии, политици и цели общности като Европейския съюз, като никой опонент на ГЕРБ не е пощаден от жарките му критики. Най-силен е критичният му патос към бившата шефка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева, около която избухна скандал заради фалшивата ѝ диплома.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?