Логото на българското европредседателство - шевица, кирилица и трибагреник

Логото на българското европредседателство - шевица, кирилица и трибагреник

Три български символа – шевица, кирилица и трибагреникът - са съчетани в логото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г.

Графичният знак е дело на Тодор Ангелиев, родом от Пещера. Логото бе представено във вторник от вицепремиера в оставка Меглена Кунева, Любомир Иванов, който отговаря за подготовката на европредседателството, и председателя на журито, излъчило победителя, проф. Георги Янков от Националната художествена академия.

Визията на 37-годишния график спечели надпреварата в конкуренция със 185 проекта от целия свят. Тодор Ангелиев ще получи премия от 10 000 лева.

Избраният знак ще бъде използван за брандиране на всички събития, свързани с председателството на ЕС в България, включително на летищата, градовете-домакини, за сувенири и подаръци.

"Това е вълнуващ момент, защото символът, образът отключва въображението. В продължение на 6 месеца това лого ще бъде символът на България", каза Кунева. Тя посочи, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че предстои европредседателство, но година по-късно те вече са 30 на сто.

Конкурсът и журито

В конкурса участваха художници и дизайнери от България, Европа и дори от Азия. Проекти са представили студенти, професори, доценти, художници с дипломи от престижни университети в Лос Анжелис, Милано, Мадрид, Берлин.

От участие е бил отстранен само един участник, който не е спазил условията за анонимност, каза председателят на журито Георги Янков.

Победителят е спечелил още на втория тур на гласуването. Графичният знак на Тодор Ангелиев е събрал 76 точки от възможни 90.

В журито са участвали д-р Иво Попов - Нов български университет, Иван Върбанов - Съюз на българските журналисти, Даниела Константинова - Българската асоциация на ПР агенциите, Чавдар Кенаров - Българска асоциация на комуникационните агенции, Таня Михайлова от Дипломатическия институт към МВнР и Евгения Колдамова - зам.-директор на Националния център по подготовка и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС.

И победителят е...

Тодор Ангелиев е роден на 29 ноември 1969 г. в Пещера. Завършил е Средно специално художествено училище за изящни изкуства "Цанко Лавренов" през 1988 г. в Пловдив.

През същата година е приет в Националната художествена академия, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата". Завършил е академията при проф. Христо Нейков през 1997 г.

От тогава работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн. Член е на Съюза на българските художници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?