Локализирана е "черната кутия" на катастрофиралия самолет

Френските екипи смятат, че са локализирали "черната кутия" със записите, които могат да дадат информация каква е причината за катастрофата на чартърния самолет, който се разби в събота над Червено море. Тогава загинаха всички 148 души на борда, повечето от които френски туристи.

Франция изпрати над 500 човека в Египет, които издирват "черната кутия" и на останките от телата на загиналите.

"Черните кутии" записват технически данни за полета и разговорите между пилотите.

За пръв път в понеделник е уловен радиосигнал, за който се предполага, че е от търсеното устройство, но водолази все още не са открили източника на сигнала.

Операцията се осъществява с помощта на подводен робот, който може да изкара "черните кутии" и други части на самолета от морското дъно, но той не може да работи на дълбочина по-голяма от 400 метра.

На някои места дълбочината достига около 1000 метра и съществуват опасения, че бордовите записи може да са заседнали там.

Освен подводния робот, Франция изпрати няколко военни самолета и военен кораб от Джибути, които да подпомогнат издирването.

Си Ен Ен съобщи, че сред загиналите при катастрофата близо до египетския курорт Шарм ел Шейх има четирима американци, сред които и представител на американското посолство в Кайро.

На борда е имало 133 -ма французи, един японец, един мароканец и 13-членният екипаж. Сред загиналите е една френска гражданка от български произход, бивша шампионка на страната по рапира.

Свидетели на катастрофата твърдят, че са чули лека експлозия, но специалистите казват, че частите от телата на загиналите са разпръснати много надалече, което показва, че самолетът се е разбил при падането във водата, а не при експлозия.

Френският заместник - външен министър Ренод Муселиер обаче не изключва вероятността "престъпна дейност" да е причина за инцидента.

Египет изключи възможността самолетът Боинг 737 на авиокомпанията Флаш еърлайнс да е свален при терористична атака, като посочи, че причина за катастрофата е механична повреда.

Полша е отнела и след това подновила лиценза на Флаш еърлайнс

Швейцарската федерална служба за гражданска авиация разкри, че е открила проблеми с изправността на двата Боинг -а на Флаш еърлайнс и е забранила на компанията да извършва полети до и над Швейцария преди повече от година.

Полша е отнела през 2002 г. лиценза на Флаш еърлайнз и го е подновила през лятото на 2003 г., предаде агенция Фарнс прес, позовавайки се на полската гражданска авиация.

"Флаш еърлайнз получи разрешение през юли 2002 г. за чартърни полети от и към Полша", каза говорителят Адам Борковски. "Въпреки това полетите на компанията бяха прекратени няколко месеца по-късно", допълва той.

Решението за отнемане лиценза е взето на 18 октомври 2002 г., след като била получена документация от швейцарските авиационни власти, поставяща под съмнение техническото състояние на самолетите на компанията.

През юни 2003 документите на египетската авиокомпания, техническото състояние на самолетите и квалификацията на персонала били подложени на контрол от полската гражданска авиация. Проверката установила, че Флаш еърлайнз отговаря на критериите и получава отново разрешение да извършва чартърни полети.

Полският ежедневник Жечпосполита пише, че срещу египетската компания, извършила общо 63 полета в Полша, са подадени жалби заради лошото качество на обслужването.

Споделяне

Още от Свят