Локдаун - дума на годината

Локдаун - дума на годината

Локдаун бе избран за дума на годината от престижния английски речник "Колинс".

Локдаун - рестриктивната мярка за затваряне, карантиниране и изолация беше приложена от много държави по света за ограничаване разпространението на новия коронавирус. 

Думата е фигурирала в списъка от 10 други, някои от които свързани с пандемията, свидетелстващи за развитието на английския език.

От "Колинс" са регистрирали над 250 хиляди употреби на локдаун през 2020-а, като те са били само 4000 една година по-рано.

"Езикът отразява процесите в света, който ни заобикаля, а 2020 беше белязана от пандемията от Covid-19", обясниха от екипа на "Колинс" в комюнике за медиите. 

Думата е била избрана, тъй като тя резюмира преживяното от милиарди хора по света, които са се подложили на ограничения заради новия коронавирус.

В списъка на кандидатите за дума на годината фигурираха също "коронавирус", "социално дистанциране" "самоизолация" и "техническа безработица".

Съкращението BLM на движението "Животът на чернокожите има значение" също беше включен в списъка на най-често употребяваните термини според речника "Колинс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят