"Локхийд Мартин" ще отвори ремонтна база за F-16 в България

Следващият месец преговорите влизат във финална фаза

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

Американската компания "Локхийд Мартин" съобщи, че ще отвори база за поддръжка и и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70.

"Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, ""Локхийд Мартин ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот.“, каза Джим Робинсън, ръководител на проекта за придобиване на F-16 в България, цитиран от представителството на компанията у нас.

САЩ и България преговарят за закупуването на 8 нови изтребители F-16 Block 70, като се очаква в началото на май български представители да посетят САЩ, за да уточнят параметрите на бъдещата сделка. Българското правителство твърди, че такава ще има още през юли месец, но все още остават открити въпроси.

В петък от "Локхийд Мартин" съобщиха, че покупката на изтребителите ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България. От фирмата твърдят, че са готови да предоставят икономически и промишлени ползи за България.

Новият завод на компанията вече работи

Освен това американската компания съобщи, че новият завод в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ, където трябва да се произвеждат изтребителите и за България, е официално открит и вече работи.

Компанията отчита, че продължава да расте световното търсене, както за нови F-16, както и за модернизираната им версия F-16V.

Бахрейн стана първият клиент за F-16 Block 70 през юни 2018 г., последван от партньора на България в НАТО – Словакия, която подписа писмо за съгласие“ през декември миналата година за доставката на 14 машини.

САЩ одобриха и предложената продажба на 25 нови самолета Ф-16 Block 72 (идентични на Blokk 70 с изключение на типа двигател) и подобрените Ф-16V за Мароко.

Досега са произведени 4588 самолета F-16, а около 3 000 са самолетите F-16, които понастоящем са в употреба в 25 страни от цял свят.

Чувствителните въпроси

Най-чувствителните въпроси около бъдещата сделка са за цената и сроковете, в които да бъдат доставени първите машини.

Парламентът отмени досегашните изисквания финансовата рамка да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите самолети да бъдат доставени до две години след подписването на контракта.

Въпреки това официални американски представители обявиха готовност да се съобразят с българските нужди, но е въпрос на време да се види дали и доколко това е възможно.

Ще има ли преговори Тръмп-Борисов?

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов коментира, че има амбиция да приключи преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли. Той обаче не коментира конкретни параметри от преговорите между двете държави, в това число и възможната цена на евентуалната поръчка.

"Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага. И когато дойде аз да преговарям с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не“, каза Борисов.

От изказването му обаче не се разбира дали Борисов планира визита в САЩ и среща с Доналд Тръмп, за каквато българската дипломация работи активно от месеци, или говори принципно, че няма как да е наясно с конкретните преговори, защото не ги води той. Остава и възможност Борисов и Тръмп да преговарят по телефона.

Към момента все още няма официална информация за планирана среща нито от българска, нито от американска страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?