Локо (Пд.) - ЦСКА 5:3 (с дузпи) – грозен мач, пълно несъобразяване с мерките срещу вируса

Сн. БГНЕС

Пловдивският Локомотив победи с 5:3 след изпълнение на дузпи и спечели за втора поредна година Купата на България по футбол. Редовното време и двете продължения завършиха без гол. При дузпите ударът на Али Соу бе спасен от резервния вратар Илко Пиргов, а играчите на пловдивския тим не сбъркаха нито веднъж.

Освен с титлата на Локомотив мачът няма да се запомни с нищо друго, освен с пълното неспазване на противоепидемичните мерки на националния стадион в София.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов изпрати здравния министър Кирил Ананиев на мача, за да контролира лично дали феновете ще спазват противоепидемичните мерки. Правителството направи компромис, за да угоди на феновете и реши да допусне 12 000 души на стадиона вместо 4000, колкото предвижда общата заповед на здравния министър – по 1000 души в сектор. Това предизвика възмущение, включително в лекарските среди, тъй като мачовете са особено рискови за предаване на инфекция заради близкия контакт между много хора, които викат и се прегръщат.

Опасенията се потвърдиха напълно, като в присъствието на здравния министър привържениците на двата отбора през цялото време бяха скупчени плътно един, до и върху друг, вместо да седят през ред и през седалка, каквито бяха изричните указания на властите. Маски също не се забелязваха.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също присъства на стадиона, като предварително бе предупредил, че евентуалното неспазване на противоепидемиологичните мерки може да доведе до затварянето на стадионите за феновете.

"Причината да се разреши допускането на 12 хиляди зрители на националния стадион за финала на Купата на България е, че капацитетът на стадиона е 44 хиляди", заяви той пред Нова телевизия. Затова, по думите му, броят на хората, които ще бъдат допуснати изобщо не е стряскащ.

"Ще присъствам лично на стадиона, за да наблюдавам дали се спазват мерките и ако това не се случи, то ще се вземат драстични мерки. С колегите на здравното министерство ще обсъдим варианта за затварянето на стадионите при груби нарушения на мерките за сигурност", обясни Кралев.

Сега остава да видим дали заканата му ще бъде изпълнена.

Иначе играта бе отблъскващо грозна и скучна и почти с нищо не напомняше на футбола, който в момента се играе по европейските стадиони без никаква публика.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?