Локомотивите ще имат монтирани електромери

Локомотивите ще имат монтирани електромери

Новото електроразпределително дружество на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) ще монтира електромери в локомотивите на превозвачите, ползващи железния път, за да отчитат точния им разход на ток. Това съобщи Стоян Стоянов, директор на новото електроразпределително дружество.

Наскоро стана ясно, че НКЖИ планира да раздели таксата за ползване на железния път от таксата за разпределението на ток по мрежата. Тя ще се събира от новото дъщерно електроразпределително дружество на НКЖИ. Така скорошното 20-процентно поевтиняване на таксата за релсовия път може да бъде "компенсирано" от въвеждането на новата такса за електрификация на жп мрежата.

НКЖИ чака лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да реализира намеренията си.

"Клиенти на поделение ”Електроразпределение" ще бъдат единствено и само лицензираните превозвачи", обясни Стоянов. Дружеството няма да подава електроенергия за други дейности.

Целта на преструктурирането е поделението да води отделно счетоводство, което ще спомогне за определянето на по-точна цена на енергията, каза Стоянов.

От другото дружество в сферата на железниците – БДЖ, съобщиха, че са преведени възнагражденията на всички служител.

В понеделник 60-70 железничари на Централна гара София обявиха спонтанен протест заради забавени заплати за ноември. От финансовото министерство съобщиха, че до края на деня ще бъде преведена редовната субсидия към БДЖ за месец януари в размер на 13.3 млн. лв. По-късно през деня от БДЖ преведоха възнагражденията на служителите си. Задълженията към тях бяха в размер на около 10.5 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?