Ломбардия - ключова за изхода на изборите в Италия

Габриеле Албертини

Има една определена област, която е особено важна в предстоящите избори в Италия - Ломбардия. Това е най-развитият индустриален район на страната, тук се намира нейната финансова столица - Милано, това е областта, която дава една пета от благосъстоянието на държавата, в нея живее една шеста от населението на Италия. От това какво ще случи в Ломбардия най-вероятно ще зависи дали третата по големина икономика в еврозоната ще се сдобие със стабилното правителство от което има нужда, за да предприеме строги действия срещу икономическата криза.

Неслучайно медиите наричат Ломбардия "италианското Охайо" - по името на американския щат, който винаги е бил ключов при определяне на резултата от президентските избори в САЩ.

Доскоро се смяташе, че нещата в Ломбардия са ясни. Тук е централата на милиардера бизнесмен и бивш премиер Силвио Берлускони. Това е мястото, където непостоянният съюзник на Берлускони, популистката Северна лига, се радва на най-силна подкрепа. В последните няколко избори двете сили заедно категорично печелеха вота в Ломбардия. Този път обаче нещата са различни.

Допитвания сочат, че водената от Силвио Берлускони дясноцентристка коалиция и лявоцентристите, подкрепящи кандидатурата за премиер на лидера на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани, са с почти изравнени позиции. Лагерът на Берсани изненадващо дръпна напред главно заради продължаващите съдебни неволи на Берлускони, включително делото срещу него по обвинение, че е платил на непълнолетно момиче за сексуални услуги, както и заради решението на Берлускони да се съюзи отново с антиевропейски настроената Северна лига.

Изненада в предизборната надпревара в Ломбардия поднесе бившият кмет на Милано Габриеле Албертини. Той напусна партията на Берлускони "Народ на свободата" и се присъедини към центристките сили на премиера Марио Монти, засилвайки шансовете на лидера реформатор да заеме ключова позиция в следващото правителство, макар че шансовете на Монти да спечели изборите са малки.

Тъй като Берсани води в социологическите допитвания за изборите на 24-25 февруари, които ще определят кой ще поеме контрола върху долната камара на парламента, повечето погледи сега са насочени към Сената. Макар победа в долната камара да дава на Берсани възможност да сформира правителство, никоя коалиция не може да управлява ефективно, без да има контрол върху Сената.

Ломбардия определя кой ще заеме 49 от общо 315 места в Сената, значително повече от който и да е друг регион и това я прави изключително важна за изхода на изборите. Като се има предвид, че колебаещите се избиратели са някъде около 30 процента, има още достатъчно избиратели за ухажване.

Албертини е важен, защото може да отнеме гласоподаватели от Берлускони и Северната лига. Това може да засили шансовете на силите, подкрепящи Монти, да помогнат на Берсани да получи стабилно мнозинство в Сената. Има и малък шанс умерени сили от ляво и дясно да застанат зад Монти и да му дадат още един премиерски мандат. Ако обаче лагерът на Берлускони триумфира в Сената, Италия може да очаква политически хаос с блокиран парламент, точно когато се нуждае от смели действия, за да атакува икономическите си проблеми.

В Ломбардия Берлускони сключи още един брак по сметка с шумната крайната, антиемигрантски настроена Северна лига. Лигата е подкрепяла в миналото Берлускони, но пререканията помежду им са повличали надолу правителствата на медийния магнат и са се превръщали в грозен спектакъл, накърнил международното доверие в Италия.

Мнозина от центърдясното в Ломбардия са ужасени от подновения съюз на Берлускони с Лигата. Сред тях е и Албертини, бивш индустриалец, който скъса с Берлускони в знак на протест срещу сделката му с Лигата, прие икономическите реформи на Монти и възприе по-умерен политически тон.

В интервю за Асошиейтед прес Албертини критикува Берлускони за "възприемането на демагогски и популистки език", включително за обещанието му да премахне непопулярен данък върху имотите, както и за тирадите му срещу германското господство и измислен заговор срещу Италия, която да бъде принудена да плаща повече при вземане на заеми. Той осъди и опитите на Берлускони за завръщане в политиката, година след като бе принуден да напусне премиерския пост заради загуба на доверие във възможностите му да се справи с италианската дългова криза, и съдебни проблеми, включително обвинения в корупция и скандал с непълнолетна проститутка.

Албертини (62 г.) подкрепя кампанията на Монти за налагане на култура на реформи в италианската политика, за сближаване с Европа и прегрупиране на центристките сили, които преди бяха обединени около старата Християндемократическа партия, пометена от корупционните скандали в началото на 90-те години на миналия век.

"Смятаме, че ни очаква политически преход", каза Албертини. "И че водачеството на премиера Марио Монти е преход към друг сценарий, различен от сценария на опозиция за два несъвместими свята и двата пагубни за нашата страна."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа