Лондон дава още 130 милиона паунда за борба срещу терористи единаци

Великобритания ще увеличи разходите за укрепване на силите за сигурност като превантивна мярка срещу нападения от т.нар. единаци, съобщи премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Той каза това пред парламента след публикуването на доклад за жестокото улично убийство на британски войник в Лондон през 2013 г. "Нарасналата опасност, с която се сблъскваме, включително и от действащи на своя глава терористи, означава, че ние трябва още повече да засилим нашите възможности", каза Камерън. За целта през идните 2 години ще бъдат отпуснати допълнително 130 милиона лири стерлинги.

Депутати отбелязаха, че двамата вдъхновени от Ал Каида екстремисти, които зверски убиха британски войник посред бял ден на лондонска улица, са били наблюдавани от разузнавателните служби. Единият от тях дори не е скрил намерението си да убие войник в постинги в социалните мрежи месеци преди нападението.

Доставчици на интернет бяха порицани в доклада, че не са уведомили тайните служби за тези постинги, което е можело да предотврати убийството през май 2013 г., подчертаха депутатите от парламентарната комисия по разузнаването и сигурността.

Единият от нападателите - Адеболаджо, е бил арестуван в Кения през 2010 г., опитвайки се да отиде в Сомалия, за да се присъедини към местната ислямистка групировка "Ал Шабаб". Комисията разкритикува британското външно разузнаване МИ6, че е чакало 4 месеца, преди да започне разследване на Адеболаджо след връщането му на Острова. На остри нападки бяха подложени и базирани в САЩ комуникационни мрежи, като Гугъл, Туитър и Яху, че не съобщават за екстремистки призиви, попаднали в тях, и че са игнорирали искания от британските специални служби за предоставяне на важна информация.

Адеболаджо и Адебовале сега излежават доживотни присъди за убийството на 25-годишния Лий Ригби.

Координаторът на антитерористичната борба в британската полиция Марк Роули съобщи, че главна опасност представлява действащата в Ирак и Сирия групировка "Ислямска държава", която вербува привърженици във Великобритания. Заминаването на стотици млади британци за Ирак и Сирия, за да се бият на страната на джихадистите, показва неефикасността на антитерористичните програми на правителството, се казва в публикувания днес парламентарен доклад за убийството на войника Лий Ригби.

Само през тази година британските сили за сигурност са предотвратили пет опита за подготовка на терористични атаки и са арестували 270 души, заподозрени за терористична дейност, добави Роули.

Споделяне

Още от Свят