Лондон допуска Хуавей до 5G мрежите, а ЕС няма да спира достъпа на който и да е производител

Лондон допуска Хуавей до 5G мрежите, а ЕС няма да спира достъпа на който и да е производител

Великобритания ще позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) да има ограничена роля в изграждането на британските 5G мрежи, съобщи британското правителство.

Кабинетът посочи, че високорисковите доставчици на оборудване ще бъдат изключени от чувствителните ключови части на мрежите, а освен това участието им в останалите части от мрежа ще бъде ограничено до 35 процента.

САЩ искаха премиерът Борис Джонсън да забрани изцяло участието на Хуавей с мотива, че Пекин може да използва оборудването на компанията за шпионаж. Хуавей отхвърли обвиненията, припомни Ройтерс.

В същото време еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон каза, че Европейският съюз че няма намерение да забрани нито на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei), нито на който и да е друг производител на оборудване за 5G мрежи да осигурява безжична технология от пето поколение в рамките на континента.

В реч пред членовете на Европейския парламент във вторник Бретон отхвърли възможността да забрани на която и да е компания да участва в изграждането на 5G мрежи в Европа, но допълни, че единният блок възнамерява да въведе "строги и взискателни" правила. 

"Ще приветстваме в Европа всички оператори, които желаят да участват", каза френският еврокомисар.

ЕС ще публикува своите препоръки относно внедряването на 5G мрежи в сряда.

Предложеният набор от инструменти, който трябва да бъде представен, ще създаде рамка за анализ и адресиране на мрежовата сигурност, но това ще представляват само препоръки, тъй като правилата на ЕС предвиждат, че политиката на сигурност е въпрос на правителствата на национално ниво.

Страните от ЕС трябва да оценят рисковия профил на доставчиците на национално или европейско равнище и да прилагат ограничения към високорискови доставчици, включително необходими изключения за ефективно смекчаване на рисковете за ключовите активи, се казва в проекта на документ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?