Лондон допуска забавяне на Брекзит

До дни правителството ще обяви новите си предложения за ирландската граница

Британската премиерка Тереза Мей, сн. БГНЕС

Великобритания ще формулира до няколко дни предложения, които да представи на Европейския съюз в опит да уреди въпроса с ирландската граница след Брекзит, каза британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

"Ще съберем тези предложения заедно. Ще отнеме няколко дни, за да направим това", каза Хънт по радио Би Би Си.

"Вярвам, че има потенциал във всички различни пътища, които са обсъждани. Но е необходимо да ги съберем заедно, да гарантираме, че те успокояват изразените от ЕС тревоги и после мисля . . . ще имаме подходящо обсъждане", добави той.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март, но е възможно този срок да бъде удължен.

Хънт каза, че ще е необходимо допълнително време да се финализира законодателството около Брекзит и е възможно да се измести графика напред. По думите му всичко зависи от това какъв прогрес ще бъде постигнат през следващите няколко седмици, съобщи Би Би Си.

Британският парламент подкрепи Тереза Мей в опита ѝ да договори нов механизъм за ирландската граница, но европейските лидери към момента категорично отказват да предоговарят споразумението.

Лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм заяви пред депутатите, че планираната през февруари парламентарна ваканция ще бъде отменена, за да може да бъде постигнат напредък по "важна работа".

Правителството също казва, че се стреми към удължаване на времето на заседаване на парламента.

Говорител на Мей заяви по повод изказването на Хънт: "Позицията на министър-председателя по този въпрос е непроменена: ще напуснем на 29 март."

"Ние сме решени всичко да е готово за напускането ни на 29 март", каза говорителят.

"Фактът, че няма да има ваканция и депутатите ще заседават, ви показва, че предприемаме всички възможни стъпки, за да гарантираме, че 29 март е датата на нашето напускане", заяви той.

Обърканият Брекзит

Колкото по-объркан изглежда Брекзит, толкова по-привлекателна изглежда Европа, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Американското издание коментира, че повече от две години след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз Брекзит изглежда все по-объркан и унищожителен за Великобритания.

Това е причина в Европа (и дори там, където управляват популисти) да нараства нежеланието за скъсване с блока, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Нищо не сплоти Европейския съюз така, както хаотичния срив на Великобритания вследствие на опитите ѝ за излизане от обединението, посочва изданието.

Лондон губи милиарди

Великобритания е изгубила пет милиарда евро европейско финансиране за инфраструктурни проекти след референдума за Брекзит, пише британският вестник "Индипендънт", като се позовава на комисия в Камарата на лордовете.

Според въпросната комисия в горната камара на британския парламент съществува риск инфраструктурните проекти да пострадат още повече, в случай че правителството не намери алтернативни източници на финансиране, след като достъпът на Великобритания до средства от Европейската инвестиционна банка бъде прекратен заради Брекзит.

Тереза Мей е неспособна да се справи

Толерирането на привържениците на твърдия Брекзит от страна на премиера Тереза Мей доказва неспособността ѝ да постави интересите на Великобритания пред стремежа за единство в Консервативната партия, пише вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

Това толериране намалява доверието на лидерите на ЕС към Мей, които наблюдаваха как Дейвид Камерън се поддава на манипулациите на същите тези представители на консерваторите, които не желаят постигането на компромис, отбелязва британският ежедневник в редакционна статия.

Според "Гардиън" британската министър-председателка е подложена на натиск да обяви какви са алтернативните варианти на сделката за Брекзит в частта ѝ с предпазния механизъм за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Перспективата за нови преговори за предпазния механизъм за ирландската граница не буди никакъв ентусиазъм нито у Европейската комисия и Европейския съвет, нито сред оставащите 27 страни членки на ЕС, пише вестник "Фигаро".

Няма и как да бъде другояче предвид факта, че тази тема вече доведе веднъж до безкрайни преговори между блока и Великобритания, посочва френският всекидневник. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа