Лондон е дестинацията на българите за Коледа и Нова година

Лондон е дестинацията на българите за Коледа и Нова година

Лондон е дестинацията на българите за коледните и новогодишни празници. Това показват данните на платформата за самолетните пътувания eSky на база закупени билети за период на пътуване от 21 до 31 декември 2018 г. по международни дестинации.

Както и през миналата година до британската столица има най-много пътувания със самолет извън страната. Лондон е дестинация с пет летища, която се обслужва от няколко авиокомпании с полети от София, Варна, Бургас и Пловдив.

На второ място по посещаемост по време на празниците е италианската столица Рим, следвана от германските градове Франкфурт и Берлин, сочат данните на eSky.

По данни на Института за оценки и анализи в туризма над 110 000 българи ще прекарат празниците в чужбина. Най-предпочитаните дестинации и тази година са съседните страни - Сърбия, Гърция, Македония и Румъния. Увеличава се и броят на българите избрали да почиват в страни от Централна и Западна Европа.

Други около 420 000 българи ще пътуват в страната на почивка или при роднини по време на празниците, показват още данните на Института за оценки и анализи в туризма.

Данните на eSky за закупените самолетни билети към България показват, че отново най-много са от Лондон. Това се дължи и на големия брой българи, които работят или учат във Великобритания.

Много са и сънародниците ни, които ще се завърнат в родината си от Германия, Италия и Испания за празниците, показват още данните на eSky.

Проучване "Екзакта Рисърч Груп" от средата на декември сочи, че традиционно българите посрещат Коледа у дома. Едва 11 на сто са отишли на гости, а само 2 на сто са празнували в заведение.

Над две трети от българите (67%) ще бъдат у дома и Нова година, сочи още проучването на "Екзакта". Посрещането на първия ден от годината е свързано с по-висока мобилност на хората и с по-голямо желание да празнуват извън дома – 17% от интервюираните ще отидат на гости, 11% ще посрещат празника в заведение, а 3% ще празнуват на площада.

Сравнението с данните на "Екзакта" от декември 2017 г. показва, че със 7% намаляват българите, които ще посрещнат Нова година вкъщи.

На Нова година на гости ще ходят предимно хора на възраст между 18 и 40 години, жители на столицата и на останалите градове в страната. В заведение смятат да посрещнат Нова година млади хора на възраст между 18 и 40 години, както и анкетираните с висок жизнен стандарт жители на столицата.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?