Лондон е прикрил неуспешен тест на своя ракета

Тереза Мей

Британското правителство е запазило в тайна извършено през миналата година неуспешно пробно изстрелване на ракета, способна да носи ядрено оръжие. Това съобщи лондонският "Таймс", цитиран от БТА.

Тестът е бил извършен в края на юни край бреговете на Флорида, дни преди важно гласуване в британския парламент за удължаване на програмата "Трайдънт" за балистични ракети с подводно базиране.

Ракетата е показала "сериозни неизправности", но правителството е решило да скрие провала, за да не бъде дискредитирана програмата в очите на обществеността, пише "Таймс", като се позовава на високопоставен източник от военноморските сили. При извършването на теста ракетата не е носела ядрен заряд.

Според източника, пожелал анонимност, по върховете на правителството и въоръжените сили е настъпила "голяма паника", след като първият от четири години тест на британските сили за ядрено възпиране е завършил с провал.

"Ако информацията бе добила публичност, това щеше да накърни доверието в надеждността на нашия ядрен възпиращ арсенал", е казал източникът.

Гласуването за програмата "Трайдънт" в Камарата на общините бе насрочено за 18 юли м.г.

В хода на дебатите Тереза Мей, която пое премиерския пост на 13 юли, каза пред парламента, че предвид "сериозните заплахи" за сигурността Великобритания се нуждае от нова ракетна система "Трайдънт" на стойност около 40 милиарда лири. Мей предупреди, че продължава да съществува риск от по-нататъшно разпространяване на ядрените оръжия, без да споменава за неуспешния тест във Флорида, отбеляза „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Британското правителство не е потвърдило верността на публикацията на "Таймс", а някои опозиционни депутати поискаха разследване по случая.

Споделяне

Още от Свят