Лондон е против назоваването на Гибралтар "британска колония" в документ на ЕС

Лондон е против назоваването на Гибралтар "британска колония" в документ на ЕС

Великобритания не е съгласна Гибралтар да бъде наричан "британска колония" в законодателството на ЕС, което урежда въвеждане на безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит.

В документа, съгласуван в петък между посланиците на 27-те страни членка на ЕС, се въвежда ново разграничение между онези, които живеят във Великобритания и онези, които са граждани на Гибралтар - британската отвъдморска територия, която сега е в ЕС.

Дипломати разказват, че когато чул това, британският посланик в ЕС изразил възраженията на Лондон пред останалите си колеги.

Полемиката подчертава напрежението относно Гибралтар, който е на южния испански бряг и върху който претенции има Испания, предаде Ройтрес.

Би Би Си отбелязва, че Испания е настоявала за назоваването на Гибралтар като британска "колония".

"Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде описван по този начин", заяви говорител на британското правителство. В изявлението се казва още, че "Гибралтар е пълноправна част от британското семейство и има зрели и модерни конституционни отношения с Обединеното кралство. Това няма да се промени заради излизането ни от ЕС. Всички страни трябва да уважават демократичната воля на народа на Гибралтар да бъде британски".

В документа за безвизовия режим, приет от Европейския съвет, има бележка под линия, в която е записано, че "Гибралтар е колония на Британската корона".

"Съществува разногласие между Испания и Обединеното кралство относно суверенитета над Гибралтар, територия, за която трябва да бъде постигнато решение в светлината на съответните резолюции и решения на Общото събрание на ООН", се казва още в текста.

Документът няма да бъде обсъждан от Европейския парламент и Европейската комисия преди да стане закон, отбелязва Би Би Си.

Споразумението между Великобритания и ЕС за Брекзит предлага специален протокол за създаване на няколко работни групи между Мадрид и Лондон, които да обсъдят бъдещето на Гибралтар.

Испанското правителство вижда в това възможност за по-голямо влияние за бъдещия статус на територията и въпросът вероятно ще бъде повдигнат отново с наближаването на датата, когато Великобритания ще трябва да напусне ЕС.

Лондон обаче настоява, че протоколът се отнася само до техническите подробности около това как Брекзит ще действа в Гибралтар.

Гибралтар е предаден на Великобритания с Договора от Утрехт през 1713 г., но Испания продължава да претендира, че това е нейна суверенна територия – нещо, което се отхвърля не само от Великобритания, но и от самите жители на Гибралтар.

През декември ООН призова Мадрид и Лондон да намерят "окончателно решение" на дългогодишния си спор.

Общото събрание на ООН прие препоръка от своя Комитет по деколонизация, която призовава двете страни да постигнат решение чрез "диалог и сътрудничество".

По време на два референдума – през 1967 и 2002 г., жителите на Гибралтар отхвърлиха с мнозинство 99% срещу 1% идеята Великобритания да подели с Испания суверенитета върху територията.

Но на референдума за Брекзит през 2016 година, 96% от жителите на Гибралтар гласуваха "за" оставането в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа