Лондон е споделил "безпрецедентни" разузнавателни данни за Скрипал

За София обаче доказателствата за вината на Москва не са достатъчни, за да стигне до изгонване на руски дипломати

Снимка: Британският Щаб за правителствени комуникации (GCHQ)

Великобритания е споделила безпрецедентна по ниво разузнавателна информация за атаката в Солсбъри с нервопаралитично вещество, за да си осигури международна подкрепа за най-голямата дипломатическа офанзива срещу Русия след края на Студената война, твърди висш британски представител, цитиран от британски медии.

Белгия, Молдова, Ирландия и Австралия се присъединиха във вторник към 20-те страни от ЕС и НАТО, които експулсираха руски дипломати и заподозрени шпиони. Тези действия са в отговор на твърденията на Лондон, че е твърде вероятно Кремъл да е наредил отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

НАТО също експулсира седем дипломати от мисията на Русия и заяви, че ще отхвърли молбите за акредитация на други трима.

В сряда Черна гора изгони един руски дипломат.

Така общият брой на изгонените руски официални представители в чужди държави надхвърля 150 човека.

В същото време Люксембург, Словакия и Малта извикаха посланиците си от Москва за консултации, както стори ден преди това България.

Великобритания е споделила не само подробни научни анализи за използването на нервопаралитичното вещество срещу Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солсбъри, но и разузнавателни доклади, които подкрепят твърдението на Лондон, че Русия несъмнено провежда подкрепяна от държава програма за покушения, заяви висш британски представител, настоял да остане неназован, пише "Файненшъл таймс".

За пръв път тези оценки на разузнаването са споделени с министри и официални представители на ЕС и НАТО през последните две седмици, допълва той.

"Ние предоставихме на нашите съюзници безпрецедентна по ниво разузнавателна информация, за да можем да ги убедим, че няма друга правдоподобна алтернатива освен тази, че е била руската държава", заявява британският представител.

Независимо от постоянните опровержения на Русия, британската лаборатория за отбранителна наука и технологии в Портън Даун е стигнала до заключение, че отровата, използвана срещу Скрипал, е от семейството нарвопаралитични вещества "Новичок", произвеждани в Съветския съюз в края на 1970-те и през 1980-те години.

Лондон е споделил различна по обем разузнавателна информация с различните държави.

Съгласно споразумението "Five Eyes", което Великобритания има със САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, с тях Лондон споделя главните оценки на основните си разузнавателни агенции - MI6, MI5 и GCHQ - както и базови данни.

Великобритания предоставя по-малко информация на някои страни от ЕС.

Пълният обем данни са представени и на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който искаше повече доказателства за вината на Русия.

Британското правителство смята, че неговата бърза и обединяваща реакция на атаката в Солсбъри е модел на бъдещата стратегия по национална сигурност на страната, която ще бъде представена в сряда.

Зам.-министър Георгиев: За нас са необходими още някои факти и обстоятелства

България обаче се въздържа да стигне до изгонване на руски дипломати и от думите на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев в сряда става ясно, че България не е получила достатъчно доказателства.

"За нас са необходими още някои факти и обстоятелства за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме руски дипломати от България. Трябва да се излезе с химически анализ и да се разследва откъде може да е взето това химическо вещество", заяви той пред Нова телевизия, като подчерта, че страната ни е загрижена от случилото се във Великобритания.

"Исторически това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята. Но не мисля, че можем да говорим за евентуален потенциален военен конфликт", заяви Георгиев, поканен да коментира решението на правителството да извика посланика ни от Москва за консултации. По думите му това е стандартна процедура в ситуации като тази с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал.

Георгиев изрази надежда казусът да бъде разрешен на масата за преговори.

"Не мисля, че България може да се поставя в ситуация, в която да има съмнение с кого е солидарна. България многократно изрази, че е солидарна с Обединеното кралство. предвид всички наши партньорски и приятелски отношения", каза Георг Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?