Лондон гони четирима руски дипломати

Лондон гони четирима руски дипломати

Великобритания гони четирима руски дипломати в отговор на руския отказ да екстрадира Андрей Луговой, който е обвинен за убийството на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко, който бе отровен с плутоний 210 миналата есен в Лондон.  Това предаде ББС в понеделик.

Освен това, както заяви в британския парламент министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд, британската страна може да помоли за екстрадацията на Луговой трети страни, които той може да посети.

Сред мерките, обявени от главата на Форин офис, са и прекратяване на преговорите за облекчаване на визовия режим между великобритания и Русия.

Посолството на Великобритания в Москва обясни, че ще промени процедурата за издаване на визи самоза онези заявления, които подава руското посолство. За обикновените руски граждани няма да има никаква промяна.

"Това е ситуация, която правителството не е търсило и не счита за желателна, но ние нямаме избор", подчерта Милибанд. Той допълни, че "Русия има пълното право да е пълноценен и уважаван член на световното общество, но това право налага и определени задължения".

Хронология и изводи

Своята  реч пред палатата на общините на британския парламент външният министър започна с акцент върху важността на руско-британските отношения и за двете страни. "Русия е един от ключовите партньори на Обединеното кралство на световната сцена, отбеляза той, допълвайки, че на Лондон са нужни отношения, основани на доверие и взаимно уважение".

"Имайки предвид сериозността на престъплението и важността на нашите двустранни отношения, отказът на Москва да предаде господин Луговой е достоен за извънредно съжаление", заяви Милибанд, след което напомни хронологията на събитията, свързани с отравянето и смъртта на Литвиненко.

Отровеният в началото на ноември 2006 г. и починал в края на същия месец Литвиненко е имал тесни връзки с руски дисиденти както във Великобритания, така и в САЩ.

През май английската Кралска прокурорска служба обяви, че заподозрян за убийството е бившият офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Андрей Луговой, който се е срещнал с Литвиненко в деня на неговото отравяне. Поискана бе и екстрадацията на сегашния предприемач, но Генералната прокуратура на Русия отказа да предаде ексшпионина, позовавайки се на своята конституция, която не допуска руски граждани да бъдат съдени в други страни.

Главата на британската дипломация заяви по този повод, че "руските власти не демонстрираха никакви признаци на готовност за сътрудничество приразследването на престъплението".

"Тъй като престъплението е извършено срещу британски гражданин, съдът трябва де се проведе в Англия", подчерта Милибанд.

Очаква се в отговор на британските действия Москва да вземе реципрочни действия,за каквито вече руски политици и общественици призовават Кремъл.

Споделяне

Още от Свят